Stopp i mottak av dyr med lange horn

(22.02.23) Med virkning fra 1. august 2024 har styret i Nortura besluttet at Nortura innfører stopp for inntransport av dyr med store/lange horn. Årsaken er uakseptabel risiko for skader.

Bilde viser høylandsfe i forbindelse med lasting

Bilde viser høylandsfe i forbindelse med lasting

Storfe med store/lange horn er storfe som har horn som stikker utenfor skuldrene/bogen på dyret. All håndtering av storfe representerer risiko og Nortura jobber aktivt med å redusere risikoen for både folk og dyr i enhver situasjon.

Selv om vi har dyktige sjåfører/medarbeidere som er rutinerte og innehar solid erfaring ved håndtering av all type storfe, har vi dessverre hatt alvorlige ulykker/nestenulykker med slike dyr ved flere av våre anlegg. I tillegg har det vært flere tilfeller der dyr har påført hverandre alvorlige skader under transport. Dyrene blir stresset ved transport og håndtering og utgjør ofte en betydelig fare, både for dyr de er samlastet med og personell som skal håndtere dem i forbindelse med lasting/lossing og driving. De situasjonene som oppstår medfører uakseptabel risiko for skade og er heller ikke forenelig med god dyrevelferd.

 Det har igjennom flere år vært jobbet aktivt med ulike tiltak for å øke sikkerheten for våre sjåfører/medarbeidere. Med bakgrunn i flere svært farlige hendelser har det vært gjennomført en risikovurdering av en bredt sammensatt arbeidsgruppe. Denne arbeidsgruppen har konkludert med at risikoen er uakseptabelt høy i forbindelse med lossing, driving og avlivning av storfe med lange horn. Rutinene er gjennomgått, men vi har ikke klart å finne tilstrekkelige tiltak knyttet til lossing og driving som kan redusere risikoen for alvorlige personskader.

Dyr med så lange horn en tendens til å sette seg fast i grinder på biler og drivganger i fjøs. Dette utgjør i seg selv en ekstra stressfaktor for dyrene og gjør de redde og aggressive.

Nortura har derfor vurdert at mottaksplikten må vike i forbindelse med situasjoner der denne går på bekostning akseptabel dyrevelferd eller innebærer alvorlig risiko for HMS for de ansatte. Vi forstår at dette blir en utfordring for de produsentene som har denne type dyr. Derfor har vi derfor valgt å opprettholde mottak av denne type dyr fram til august 2024, men med betydelige tiltak for å redusere risikoen for skade så mye som mulig. Etter august 2024 må produsenter sikre at dyr som har anlegg for å utvikle lange horn blir avhornet eller sendt til slakt før hornene blir for lange. 

Siden innføringen av gebyr på kr. 1000,- pr dyr i 2020 for storfe med lange horn, har flere besetninger med bl.a. rasen høylandsfe gjort aktive grep for å møte de utfordringene lange spisse horn gir med tanke på HMS og dyrevelferd. Eksempel på tiltak kan være å krysse inn raser som er homozygot kollet.

Vi håper på forståelse for at Nortura innfører dette tiltaket. Som beskrevet over er denne beslutningen i hovedsak vedtatt på bakgrunn av ansattes/medarbeideres HMS og sikkerhet, samt dyrevelferd. Frem til 1. august 2024 skal dyrene meldes inn etter gjeldene rutiner: innmelding av dyr med horn. Det forutsettes at de er håndterbare og egnet for transport.

Trenger du noen å sparre med eller snakke med i forbindelse med dette, ta kontakt med din rådgiver.

Med vennlig hilsen 
Visekonsernsjef og Konsernsjef Råvare & Medlem  
Hans Thorn Wittussen