Har du tunge slakt kan det være lurt å melde inn på avtale nå!

(26.01.24) Fra mandag 11. mars 2024 reduseres avregningsprisen for de tyngste vektgruppene på storfe. Det er et midlertidig tiltak i en periode for å redusere storfekjøttproduksjonen og balansere markedet. Endringene gjelder kategoriene kvige, ung okse og kastrat.

Storfe på bås. Foto: Nortura

Avregningsprisen for slakt over 375 kg reduseres med kr 1,00 pr kg. For slakt over 400 kg reduseres prisen ytterligere med kr 1,00 til kr 2,00 pr kg.

Melder du inn slakt i nåværende eller neste uke, unngår du i tillegg prisreduksjonen på kr 2,50 pr kg ved telledato 1. mars. Avregningsprisen reduseres for å utligne satsene for produksjonstillegg ungdyr og trer i kraft fra mandag 4. mars (uke 10).

Derfor bør du melde inn slakt på fem-ukers avtale innen søndag 4. februar. Da får du full uttelling på pris og tilleggsytelser. Neste mulighet vil være etter prisoppgang mandag 1.  april, men da blir det ekstra viktig å passe på slaktevektene.

For noen vil det fortsatt være lønnsomt å levere tunge slakt, men det er viktig tenke på at fortjenesten ikke nødvendigvis er stigende ved økende slaktevekter. Lavere slaktevekter gir også redusert slaktealder og lavere fôrkostnader. Det frigjør plass i fjøset tidligere, sparer både grovfôr og kraftfôr og gir mindre arbeid.

Torsdag 8. og fredag 9. februar kan du delta på Teams-møte om markedssituasjonen på storfe. Der vil det også komme tanker fra produsentråd storfe og vurderinger på slakting av storfe med lavere slaktevekter.

Hvis alle reduserer gjennomsnittet sitt med noen kg – kommer markedet raskere i balanse.

Skyving av storfe ut over avtale

Nortura måtte skyve storfe utover avtaleperioden i fjor høst og en del av disse dro vi med oss til 2024. Dette hadde ikke vært mulig uten samarbeidsvilligheten og forståelsen til dere leverandører/eiere. Benytter derfor anledningen til å takke alle som har bidratt.

Tusen takk!