-
Noen råd i siloslåtten
(Sist oppdatert 11.06.25) Surfôrkvaliteten er avgjørende for resultatet i kjøttproduksjonen. En kan alltids kompensere dårlig grovfôrkvalitet med mer kraftfôr, men du verden så mye lettere det er å oppnå god tilvekst når grovfôret er godt.
-
Slaktemodne okser gir best inntekt
(24.03.21) For å få best mulig økonomi er det viktig å planlegge tilvekst, slaktealder og slaktevekt. Levering av slaktemodne slakt med god vekt og slakteklasse er lønnsomt for både bonden, Nortura og gir fornøyde kunder.
-
Kan ammoniakkbehandla halm erstatta grassurfôr?
(Sist endret 23.06.20) Når grovfôravlinga er blitt mindre enn normalt pga. sein og våt vår, dårleg overvintring av enga, tørke, flaumskadar eller vanskelege hausteforhold, er det fort gjort å melda dyr inn til slakt. Men frå Nortura si side vil me i det lengste rå frå å redusera talet på produksjonsdyr eller senda dyr som ikkje er tunge nok til slakt. Sterkare fôring med kortare framfôringstid, kjøp av rundballar av gras eller NH3-behandla halm, mindre påsett enn vanleg eller sal av fôringskalvar, er andre tiltak som kan vera meir lønsame.
-
Ta vare på kalven – framtida i fjøset!
(Oppdatert 23.06.20) Her er nokre råd om fôring for å ta vare på kalven slik at han får ein god start.
-
Disponering av grovfôret gjennom sesongen
(28.04.20) Både isbrann på jordet, tørke eller altfor mykje regn kan føra til at både mengde og kvalitet på grovfôret ikkje er slik som ønskeleg eller planlagt. Det kan vera store variasjonar mellom regionar, frå bygd til bygd og til og med mellom ulike skifte på kvar enkelt gard.
-
Grovfôrbasert kjøtproduksjon på storfe
(24.04.20) Storfe er ein drøvtyggar og spesialist til å kunna omdanna gras, grovfôr og beite til mjølk og kjøt. I følgje Landbruksdirektoratet var det 9,8 millionar daa jordbruksareal i drift i 2019.
-
Lite grovfôr – det er muligheter!
(10.10.17) Selv med lite grovfôr er det mulig holde produksjonen oppe og ha brukbar fortjeneste. Reduksjon i dyretall for å greie seg en vinter får følger i flere år, det bør om mulig unngås.
-
Innmarksbeite til oppdrett og kjøtproduksjon på storfe
(09.11.16) Beite er ein viktig ressurs i kjøtproduksjon på storfe. Alt etter driftsform og tilgang kan opptil halvparten av årsfôret haustast direkte frå beite, gjerne med dyra 10-15 veker i utmarka.
-
Fôring av okser til slakt
(08.11.16) Fôrplanlegging omfatter oppsetting av dagsrasjoner og fôrdisponering gjennom sesongen, gjerne inkludert fôrkostnader om det foreligger pris på fôrmidlene. For god planlegging kreves det at en tidlig har bestemt intensitet i produksjonen det vil si alder og vekt ved slakting.
-
Kalveoppdrett i storfekjøttproduksjonen
(08.11.16) Målet med kalvefôringa er å oppnå ei stabil drøvtyggar i jamn og god vekst. Friske kalvar med nok plass veks etter den næringa dei får. Bestem bruken av kalven tidleg.