Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(Oppdatert 25.11.24) 1. november var årets sauemerkekampanje i gang. Største rabattfrist er gått ut, men bestiller du på nett senest 20. januar, får du 20 % rabatt på øremerker til lam og sau. Finner du ut etter fostertelling at du trenger flere merker, bestiller du bare flere – du får samme rabatt!
(22.11.24) Dei to fyrste vekene av november er inne i slaktestatistikken. I vekene 45 og 46 slakta Nortura 28 800 lam med medel slaktevekt 16,7 kg, medel klasse R/R- (7,5) og medel feittgruppe 2+/2 (5,6).
(22.11.24) Det skjer ein del endringar i både prisar og tilskot i samband med årsskiftet. I tillegg blir det nokre engrosprisendringar som skal stimulere til levering av ferske lam til påske og grillsesongen.
(08.11.24) Ingen endring i avregningspris på småfe fra mandag 11. november, men perioden med effektivitetstillegg for sau og ungsau er over.
(05.11.24) Økt rabatt på fryst storfe i 1. halvår 2025, og premiert slakting av eldre kalver gir god markedsbalanse av storfe i 2025. Færre slaktegris i 2025, og det forutsettes i prognosen økte slaktegrisvekter rundt påsketider. Nyetableringer vil øke tilførslene av norske egg, og ventes å gi god markedsdekning av norske egg i løpet av 2025.
(Oppdatert 04.11.24) Fra høsten 2020 ble det nye rutiner for kjøp og utsending av retur-, øko- og slakterimerker. Du bestiller dine returmerker direkte fra merkeprodusenten, og merkene sendes direkte til deg. Bestill samtidig med de vanlige øremerkene så sparer du porto!
(Oppdatert 25.10.24) Ei samla husdyrnæring er opptatt av å begrense spredning av blåtungevirus og har særlig fokus på å hindre at viruset overvintrer til neste år. Norturas retningslinje flytting av livdyr er oppdatert!
(Oppdatert 25.10.24) Sykdommen blåtunge er påvist i dyrehold i Agder, Rogaland, Østfold og Vestfold. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Blåtunge er en liste-1 sjukdom, og enhver mistanke må meldes fra til Mattilsynet.
(25.10.24) Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.
Skitne slaktedyr er også ei utfordring for slakteriene. Hele kjøttbransjen innførte derfor i 2006 et hygienetrekk. Fra 2024 er trekket på 150 kr for dyr som ikke kan klippes reine. Se oppdatert veiledning fra Animalia i brosjyren Reint dyr - rein skrott.