Styrt overgang fra melk til kjøtt

(13.11.07) Antall melkekyr går nedover. Prognoser antyder at antall melkekyr vil være under 260 000 i 2010. Økt import av storfekjøtt kan unngås dersom det i tillegg til flere kilo kjøtt produsert pr årsku, skjer en økning i antall ammekyr fra dagens drøyt 50 000 til 80 000.

Av: Kolbjørn Nybø, tidl. spesialrådgiver helse

Foto: Anders Bergum
Godt tilsyn og tilpassede oppstallingsforhold er en forutsetning for vellykket produksjon på ammekyr.
Denne økningen må enten komme som følge av at eksisterende ammekubesetninger øker i størrelse, ved nyetableringer eller ved at melkebesetninger legger om til ammeku etter kvotesalg.
 
I 2005 selges 786 melkekvoter, hvorav 334 i våre 5 nordligste fylker. Dette scenario belyser sterkt behovet for at en del bruk som avslutter melkeproduksjonen fortsetter med ammeku. Omlegging fra melkeproduksjon til ammeku krever en stram driftsstyring for å lykkes. Forutsetninger som brukbare driftsbygninger, rasjonelt driftsapparat, nødvendig eng- og beiteareal, faglig kompetanse og tilstrekkelig arbeidskapasitet må også ligge til grunn.
 
Målt i antall arbeidstimer pr dyreenhet er ammeku mindre arbeidskrevende enn melkeproduksjon. Krav til tilsyn og oppfølging er likevel betydelig. God drift kan gi et akseptabelt økonomisk resultat, mens marginene fort tipper i feil retning der driftsstyringen er mangelfull.
 
Brukere som planlegger overgang fra melk til ammeku bør gjøre vurderinger av følgende forhold:
 
Størrelse og kvalitet på brukets beitearealer
Tråkkfasthet, arondering og tilvekst. Behov for gjerding – ikke minst med tanke på at kyrne skal gå med okse store deler av sommerhalvåret.
 
Driftsbygninger
Innredningen må tilfredsstille dyrenes krav. Den må være solid og kraftig nok. Det må også være rom for fødebinge og kalvegjømme og for øvrig muligheter for rasjonell inndeling av dyregrupper. Kanskje finnes annet oppstallingsareal på gården som er disponibelt deler av året ?
 
Optimal driftsform
Er det mest fornuftig å fôre fram alle kalvene, eller kanskje i stedet øke antall kyr og selge kalver? Samarbeidsløsninger med andre produsenter kan være aktuelt.
 
Innhøstingslinje og fôrlager
Er dette så bra at det er mulig å produsere billig grovfôr av høy kvalitet? Eller, er det mer fornuftig å satse på moderat grovfôrkvalitet til ammekyrne og heller selge oksekalvene?
 
Valg av rase / dyremateriale
Skal en planlegge innkryssing av kjøttfe over tid før kvotesalg eller skal en selge alle melkekyrne og sette kapitalen i kjøttfe med en gang? Kostnadseffektivt kjøp av livdyr. Det kan også være fornuftig å kjøpe inn ekstra fôringsdyr en periode før og etter kvotesalg for å sikre mer stabile produksjonsinntekter?
 
Arbeidskapasitet
En må ha tilstrekkelig arbeidskapasitet i arbeidsintensive og tilsynskrevende perioder slik som ved kalving?
 
Styring av produksjonen
Storfekjøttkontrollen gir god oversikt over buskapen. Valg av dyr til avl, fôringsstrategi, reproduksjon, slaktekvalitet og mye mer.
 
Våre rådgivere står til medlemmenes disposisjon. Rådgivning vil være en fornuftig investering enten beslutning om omlegging til ammeku allerede er tatt eller det er behov for å gi beslutningsgrunnlag for et veivalg. Vi tilbyr et bredt spekter av rådgivningstjenester innen driftsplanlegging, fôrplanlegging, bygningsplanlegging, storfekjøttkontroll og avl. Ta kontakt med storferådgiverne for diskusjon og prisoverslag.