Arealbehov for kjøttfe etter avvenning

(29.08.07) Resultatene fra forsøk utført på kviger ved Foulum i Danmark 1993-94 viser helt klart en betydelig økt tilvekst og bedret fôrutnyttelse ved økt areal

Av: Anders Bergum, tidl. spesialrådgiver

Det er utført flere forsøk hvor betydningen av arealet er vurdert opp mot tilvekst og fôrutnyttelse. Resultatene fra forsøk utført på kviger ved Foulum i Danmark 1993-94 viser helt klart en betydelig økt tilvekst og bedret fôrutnyttelse ved økt areal. Forsøket er utført på tradisjonelle spaltebinger, se tabell 1.

Tabell 1.
Beleggningsgrad
Tilvekst gr/dag
Fôropptak FEm/dag
Fôrutnyttelse FEm/kg tilvekst
1,5 m2 per dyr
570
5,39
9,44
3,0 m2 per dyr
744
5,49
 7,29
Differanse
174
0,10
-2,15
 (Hindhede & Jensen. Bovilogisk nr. 5/95.)
 
Forsøk utfør på okser og kastrater i vektintervallet 250 til 500 kg levende vekt bekrefter arealets betydning for tilvekst og fôrutnyttelse (Ingvartsen & Andersen 1993). Resultatene er illustrert i fig 1 og 2. Areal utover 3,5 m2 per dyr synes å ha liten effekt, men opp til dette arealet per dyr er det betydelig tilvekst å hente samtidige som en oppnår bedre fôrutnyttelse.
 
 

 
Hva er årsaken til en endring i tilvekst ved ulikt areal ?
Storfe ønsker plass rundt seg, når bingene blir for trange stresses dyrene noe som gir seg utslag i bl.a. redusert tilvekst. Det er nevnt i noen forsøk at det i binger med stort belegg har forekommet flere tråkkskader på hale.
 
På bakgrunn av den forskningen som er utført bør vi tilstrebe mest mulig optimal plass per dyr. Har vi spaltebinger i fjøset må vi fortsette å bruke disse, men vi må ikke overfylle bingene. Ved vurdering av nytt fjøs eller ombygging av eksisterende fjøs kan en ikke anbefale spaltebinge som løsning.
 
Avvenning er en påkjenning for kalven. Om ikke det legges til rette for optimale forhold vil dette fort gå utover tilveksten. Ofte er det ikke så mye som skal til. Gradvis avvenning med nærhet til mora og tilrettelegge miljøet i best mulig grad vil bidra til en vellykket avvenning.
Ofte er plass en utfordring for å kunne gi kalven gode forhold i forbindelse med avvenning. Disponibelt areal i redskapshus kan være et godt alternativ før oksekalven eventuelt settes på spaltebinge. Uten mye arbeid kan avvenningsavdeling lages ved hjelp av lettgrinder og dypstrø med flis eller halm. Det skal selvsagt være praktisk tilrettelagt for tildeling av godt grovfôr, kraftfôr og vann. Dette kan være en god overgangsløsning i stedet for å gå rett over i spaltebingen. Det skal også nevnes at kalven er svært mottakelig for preging i forbindelse med avvenning. Bruk tid på kalven i denne perioden, det kan gi spart arbeid på sikt.