-
Vinterfôringa av sauen - viktigare enn ein trur
(Oppdatert 03.02.12) Livskraftige lam med passeleg fødselsvekt og søyer med mykje opplagsnæring å mjølke av etter lamming, er målet med god vinterfôring. Alderen på søya, holdet ho er i, talet på foster, og om ho er i låg- eller høgdrektigheitsperiode avgjer fôringa. God vinterfôring er starten på ein vellykka saueår!
-
Hvordan få overskudd av overskuddslammene?
(16.03.11) Systematisk avlsarbeid og økt fokus på fôring har ført til flere lam per mordyr.
-
Kor mykje kan sauen produsere på godt grovfôr?
(10.03.11) I prosjektet "Mer og bedre grovfôr" ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) var hovudmålet å: "Finne ut hvordan en med godt økonomisk utbytte kan utnytte grovfôr med høg potensiell næringsverdi i kjøtt- og mjølkeproduksjon uten at det går på bekostning av dyra sin helse og velferd og viktige miljømål for norsk landbruksproduksjon".
-
Fornying av permanent eng og beite
(01.12.08) På mange sauebruk er permanent eng og beite en stor del av innmarksarealet. Sjøl om kortvarig eng med intensiv jordarbeiding gir oss større avlinger og mulighet for en større produksjon av lammekjøtt.
-
Korleis påverke lammetallet gjennom fôring og avl
(24.09.07, endret 28.10.08) Fôring fram til paring er viktig for å styre mot eit rett lammetal og lammetalet er ein av faktorane som påverkar økonomien i sauehaldet mest.
-
Avl, fòring og stell for eit høveleg lammetal
(28.08.07) Dette vil variera frå distrikt til distrikt og frå gard til gard kva som er høveleg lammetal. Arbeidssituasjonen til bonden, og kva grovfòr og kor gode beitar ein kan tilby sauer med lam er med og avgjer dette.
-
Vinterfôring av sau
(21.08.07) Sauer som er i passe hold og får godt grovfòr er meir motstandsdyktige mot sjukdom og vil få lam som er meir livskraftige enn sauer som er tynne eller feite.
-
Kraftfôr til økologiske søyer
(21.08.07) Potet og krossa korn i kombinasjon med en god proteinkilde, kan være gode alternativer til innkjøpt kraftfôr viser forsøk ved Bioforsk Nord Tjøtta.