PRIOR i gang med sakterevoksende kylling
(08.04.25) Nortura og PRIOR har startet omleggingen til en kylling som vokser saktere - nå kommer de første volumene i butikk. Den nye kyllingen skiller seg fra andre sakterevoksende kyllinger, ved at også begge foreldredyrene er sakterevoksende.

Stadig flere av Nortura og PRIOR sine kyllingprodusenter tar i disse dager imot en helt ny og sakterevoksende kylling på gårdene sine. I løpet av 2025 skal en tredjedel av volumet til PRIOR komme fra denne nye kyllingen. Konserndirektør for hvitt kjøtt, egg og langtidsholdbart, Robert Bekkhus, ser frem til å kunne tilby sakterevoksende kylling fra bondens egen merkevare.
– Vi tror at mange av de som ønsker en kylling som vokser saktere, også er opptatt av å støtte norske bønder. Derfor er det en god nyhet at nettopp PRIOR, som er eid av bonden selv, nå er i gang med omleggingen, sier han.
En sakterevoksende kylling med sakterevoksende foreldre
Den nye kyllingen er av typen Rustic Gold, og Nortura og PRIOR er de første som introduserer denne kyllingen til det norske markedet. De fleste sakterevoksende kyllinger er i dag en krysning av en sakterevoksende og en hurtigvoksende forelder med ulik størrelse, men dette gjelder ikke for Rustic Gold.
– Når vi først bytter kylling, ønsker vi også å forbedre dyrevelferden for foreldredyrene. En av fordelene med Rustic Gold er at både moren og faren er sakterevoksende og av tilnærmet samme fysiske størrelse, sier Bekkhus.
Forlengelse av historisk arbeid med dyrevelferd
PRIOR har en historie som strekker seg helt tilbake til 1929, og har i flere tiår jobbet med forskning, avl, og ulike forbedringstiltak for dyras helse og velferd.
– Når vi nå skal over på sakterevoksende kylling er det med dyktige bønder og fagfolk i førersetet. PRIOR-bonden har vært blant de beste i verden til å optimalisere dyrevelferden til Ross 308, som er den mest brukte kyllingen i Norge og verden i dag. For eksempel har våre tall for dødelighet på denne kyllingen ligget tett opp mot det andre rapporterer om for sakterevoksende kylling, forteller Bekkhus.
For å ta arbeidet med dyrevelferd enda et steg videre, mener Nortura og PRIOR likevel at tiden nå er inne for å bytte kylling.
– Vi tror at en kylling som vokser saktere vil gi oss flere muligheter for å utvikle dyrevelferden i årene fremover. Samtidig vil holdningen til god dyrevelferd alltid være i utvikling, og det er viktig for både PRIOR og Nortura å levere på forventninger som settes til oss, sier Bekkhus.
Gradvis og ansvarlig omlegging
Nortura skal på sikt gjennomføre en total omlegging, og har satt en ambisjon om at all PRIOR-merket kylling skal være sakterevoksende i løpet av 2027. Omleggingen vil gjøres gradvis og med tilstrekkelig tid til å sikre en trygg og bærekraftig implementering. Kyllinger som lever lenger spiser mer fôr og trenger mer plass - noe som har konsekvenser, både for gårdens klimautslipp og for bondens økonomi.
– Vi må sikre at bonden får dekket kostnadene sine og vi ønsker å holde klimaavtrykket så lavt som mulig. Samtidig tar det tid å legge om fra en kylling til en annen, fordi dette er en biologisk produksjon som krever justeringer i flere ledd gjennom verdikjeden, forteller Bekkhus.