Mattrygghet – fundamentet for tillit, ansvar og bærekraft
(03.06.25) Mattrygghet er usynlig – helt til noe går galt. Det er kanskje derfor vi må løfte det fram oftere, og i den anledning markerer vi World Food Safety Week. For oss i Nortura handler mattrygghet ikke bare om rutiner og regelverk. Det handler om tillit. Tilliten forbrukeren og kundene har til at maten er trygg, ren og produsert med respekt for både dyr, mennesker og natur.

Denne uken markerer vi viktigheten av mattrygghet på fabrikker og hovedkontor.
Hvorfor mattrygghet betyr noe – hver dag
I en kompleks verdikjede, fra gård til bord, er det mange kritiske punkter hvor ting kan gå galt – og nettopp derfor har vi i Nortura et kompromissløst forhold til mattrygghet. Vi vet at hver detalj teller. Det handler ikke bare om rutiner, analyse og overvåking, men også om kultur, holdninger og ledelse. Vi har i mange år jobbet systematisk med å forbedre våre rutiner, investere i kompetanse og utvikle teknologi som gir bedre kontroll og varsling.
Vi må bygge robusthet, slik at én feil ikke fører til systemsvikt.
Mer enn et ansvar – en del av vår fremtid
Mattrygghet er også et spørsmål om bærekraft og beredskap. Når verden står overfor klimaendringer, nye sykdommer og økende antibiotikaresistens, blir evnen til å sikre trygg mat en strategisk kjerneverdi. Nortura tar aktivt del i arbeidet med å utvikle robuste matsystemer – hvor dyrevelferd, hygiene, mikrobiologi og produksjon er i balanse.
Når krisen først er der, har vi et effektivt og godt beredskapsteam i Nortura. Nylig gjennomførte Mattilsynet systemrevisjon av våre rutiner for beredskap, mattrygghet og risikovurderinger. Mattilsynet ville sjekke hvordan vi håndterte Vit D saken, der 10 millioner egg ble tilbakekalt. Vi fikk ingen avvik, og det var en god test av våre systemer, vår operasjonalisering av beredskap og håndtering av saken. Men, det betyr ikke at vi kan lene oss tilbake, trygg mat krever nemlig daglig innsats langs hele verdikjeden.
Fra retningslinjer til holdning – det begynner med oss
I Nortura tror vi ikke på at mattrygghet kun kan «kontrolleres inn» i en ferdig produsert vare. Den må bygges inn i kulturen – fra produsenter og veterinærer, til operatører, utviklere og ledere. Det starter med spørsmålene vi stiller, verdiene våre, holdningene vi har, og hva vi prioriterer i hverdagen.
For meg personlig handler mattrygghet også om dedikasjon til faget, til dyr og menneskene og bidrag til å skape en norsk bærekraftig matproduksjon. Jeg er stolt av å lede et team hvor profesjonalitet og ansvarsfølelse går hånd i hånd, og samarbeidet vi har på tvers med gode kollegaer i forretningsområdene og datterselskapene i Nortura.
I Nortura står vi sammen om noe større enn oss selv: Å sørge for at maten på norske bord er trygg, sunn og bærekraftig – hver dag, hele året.
Hanne Steen, Direktør Trygg Mat og Dyrevelferd / Food safety& Animal welfare