Ny konsernstruktur i Nortura
(09.04.25) Nortura deles i tre divisjoner med hele og uavbrutte verdikjeder. – Et sentralt virkemiddel for å nå de forretningsmessige målene våre, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.

Foto: Marit Sandnes
Dette markerer den største organisatoriske endringen i Nortura siden selskapet ble etablert ved sammenslåingen av Gilde og PRIOR i 2006. Konsernsjef Anne Marit Panengstuen sier dette grepet tas for å styrke Norturas kommersielle slagkraft.
Nyheten kom under Norturas årsmøte på Lillestrøm 9. april.
– Kundenes og forbrukernes preferanser styrer hvilke produkter vi skal levere. Da må etterspørselen i markedet også styre prioriteringene vi gjør i hele vår verdikjede. Målet er styrket konkurransekraft og økt økonomisk avkastning. Det er også en stadig sterkere konkurranse i råvaremarkedet, og denne endringen skal gjøre oss enda bedre i stand til å hevde oss i konkurransen om bøndenes leveranser, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Deles i tre divisjoner
Selskapet deles i tre divisjoner. Divisjon Råvare har ansvar for råvarestrømmen fra bonden til slakteriet, inkludert eggmottak og kvalitetssikring. Divisjon Handel og industri har ansvar for produksjon, produktutvikling og salg av kjøtt og egg til dagligvare og industri. Divisjon Vekst har ansvar for nye markeder som servering, helseprodukter og andre salgskanaler og porteføljen av datterselskaper.
– Den nye organiseringen gir divisjonene eierskap til hele verdikjeder, fra innsatsfaktorer til markedsresultater. Det gir bedre styring, raskere respons og mer målbare resultater, sier konsernsjefen.
Samtidig styrkes også arbeidet mot bøndene som leverer til Nortura.
– Vår råvaredivisjon har ansvar fra gård til slaktekrok, og vil sørge for at bøndene over hele landet fortsatt får god og profesjonell oppfølging fra Nortura. Det handler om alt fra dyretransport og avregning til rådgivning og oppfølging, sier Panengstuen og legger til:
– Denne nye konsernstrukturen tydeliggjør også at våre eiere både får utbytte i form av råvareprisen når de leverer dyr til slakt, og utbytte når selskapet skaper overskudd.
I tillegg skilles markedsregulatorrollen tydelig fra den kommersielle delen av Nortura med opprettelsen av Norsk Egg- og Kjøttråvare (NOEK).
Nortura eies av 15.500 bønder
- Nortura eies av 15 500 bønder og er landets største mottaker av dyr til slakt, og landets største leverandør av rødt kjøtt, hvitt kjøtt og egg.
- Nå endrer selskapet konsernstruktur for å tilpasse seg både råvaremarkedet med mottak av egg og dyr til slakting, og sluttmarkedet med kunder i dagligvare, industri og proffmarkedet.