Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(26.05.25) Konsernstyret i Nortura fastsatte 22. mai planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, gris, lam og egg for 2. halvår 2025. Det er satt opp følgende prisløyper for å ta ut de vedtatte prisene.
(19.05.25) Fagbladet SVIN er relansert i ny utgave og med ny nettportal, svin.no. De har som mål å gi norske svineprodusenter og relatert bransje raskere tilgang til faglig oppdatert innhold, sier de i sitt nyhetsbrev i dag, 19. mai.
(14.05.25) Animalia lanserte på tampen av fjoråret kurset «Holdning og handling» som er en del av dyrevelferdsprogrammet for svin. Kurset setter søkelys på hvordan ta gode valg i egen besetning, kurset skal være gjennomført innen 1. juni 2025.
(13.05.25) Norsk landbruk er opptatt av å produsere mat uten unødvendig bruk av legemidler som antibiotika og hormoner. Dette er av stor betydning for å opprettholde forbrukernes tillit til ren norsk mat, og tilliten til at norsk husdyrproduksjon både har god dyrevelferd og er bærekraftig. Forbruket av Altresyn ® har økt betydelig de senere årene, og husdyrnæringa har et mål om at en systematisk bruk av hormoner til friske dyr skal unngås.
(07.04.25) Raudsjuke er en sjukdom på gris forårsaket av en bakterie som heter Erysipelothrix rhusiopathiae. Denne bakterien er vanlig på gris og mange griser har bakterien i mandlene uten at grisen er sjuk. Hvis en gris blir sjuk skiller den ut store mengder bakterier i kroppsvæsker og i avføring.
(Oppdatert 19.08.24) Fra 17. juni 2024 ble det innført det en differensiert fraktsats på direkteformidla livdyr (direkteavtaler mellom kjøper og selger), for gris og storfe i Nortura. Det er gjort en korrigering på noen satser fra 19. august.
(Sist endret 19.06.24) Det er svært viktig at gris som sendes til slakt er riktig og tydelig merket. Merking av gris skal gjøres for å påse at alt kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte ihht til MKI (Matkjedeinformasjon). Gris uten klubbemerke er vanskelig å identifisere sikkert, og Mattilsynet vil kassere gris uten klubbemerke/tatovering på slakteriet.
(Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.
(Sist oppdatert 16.01.24) De aller fleste er svært flinke til å merke dyra sine, men innimellom trenger vi allikevel å minne om at all smågris som omsettes skal være merket.
(14.06.23) Rett rapportering av MKI (matkjedeinformasjon) er viktig for deg og for maten du produserer. En samlet bransje og Mattilsynet ser at ikke alle følger kravene. Det kan få følger for mattrygghet og dyrevelferd.