Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(28.03.25) Å anta at vinteren snart er over blir skikkelig feil i deler av landet, men over hele landet opplever mange en økt aktivitet i fjøset. Klargjøring til kalving, lemming er selvsagt under full kontroll. Etter kalving skal nye individ merkes med individ nr. Mange får overraskelser når fôringsdyr skal selges, eller dyr skal slaktes. Vi gjør alle feil, men bruk noe tid slik at både kjønn og genetikk blir rett. Sørg også for at kalving blir riktig registrert.
(28.03.25) Fra mandag 31. mars går avregningsprisen for gris ned med kr 0,07 pr kg, dette som følge av økte slaktekostnader grunnet årets lønnsoppgjør. Det er også endring i avregningspris for purke og råne.
(05.03.25) Reguleringslagrene av gris er tomme tidligere enn forventet. Det er allerede stimulert til økte slaktevekter, og vektgrensen for toppris i Nortura økes ytterligere fra uka etter påske, mandag 21. april. Lagrene av storfe er redusert som forventet, og det ventes fortsatt jevnt uttak.
(14.01.25) Så skriver vi januar, og kan se fram mot lysere tider både ute og for markedet for svinekjøtt. Det meldes om et godt salg inn i det nye året.
(11.12.24) Vi har igjen gleden av å ønske velkommen til nok en Gris i – konferanse. Gris i ‘25 arrangeres 20.–21. november i flotte og romslige lokaler hos Scandic Oslo Airport, samme sted som forrige kongress. Påmeldingssiden åpner i starten av april, men hold av datoene allerede nå!
(Oppdatert 19.08.24) Fra 17. juni i år ble det innført det en differensiert fraktsats på direkteformidla livdyr (direkteavtaler mellom kjøper og selger), for gris og storfe i Nortura. Det er gjort en korrigering på noen satser fra 19. august.
(01.07.24) Omtrent 80 prosent av svineprodusentene på Ingris-toppen er Norturabønder. – Et tegn på kunnskapsrike og dedikerte bønder, sier Eli Maria Stenklev, assisterende fagsjef gris i Nortura.
(Sist endret 19.06.24) Det er svært viktig at gris som sendes til slakt er riktig og tydelig merket. Merking av gris skal gjøres for å påse at alt kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte ihht til MKI (Matkjedeinformasjon). Gris uten klubbemerke er vanskelig å identifisere sikkert, og Mattilsynet vil kassere gris uten klubbemerke/tatovering på slakteriet.
(Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.
(Sist oppdatert 16.01.24) De aller fleste er svært flinke til å merke dyra sine, men innimellom trenger vi allikevel å minne om at all smågris som omsettes skal være merket.