Livdyrnytt fra Nortura per mars 2025

(28.03.25) Å anta at vinteren snart er over blir skikkelig feil i deler av landet, men over hele landet opplever mange en økt aktivitet i fjøset. Klargjøring til kalving, lemming er selvsagt under full kontroll. Etter kalving skal nye individ merkes med individ nr. Mange får overraskelser når fôringsdyr skal selges, eller dyr skal slaktes. Vi gjør alle feil, men bruk noe tid slik at både kjønn og genetikk blir rett. Sørg også for at kalving blir riktig registrert.

Illustrasjonsbilde storfe og gris

Av: Odd Finnesand, Fagsjef livdyr Nortura

15. mars var vektorfri periode over. Så er det fremdeles slik at absolutt ingen norske bønder ønsker å spre smitte. Livdyrformidlinga vil også i denne vektor-perioden jobbe ut fra de enkle grepa vi hadde høsten 2024:

  • begrense livdyrforflytting så godt som mulig
  • kort reist, kystnært; minst mulig dyr ut av sonen
  • ikke flytte dyr fra sone og inn i landet

Sviknotten som kan være smittebærer for Blåtungeviruset (BTV) lever godt i store deler av vårt langstrakte land. Pga temperatur og noen andre faktorer vil aktiv sviknottsesong variere betydelig, helst bør vi ønske oss en kjølig sommer. Mange i kystnære områder i Sør-Norge har allerede vaksinert, andre står på liste og venter på at deler eller hele besetningen skal vaksineres. Generell BTV kompetanse er løfta mange hakk. Livdyrformidling har aldri vært risikofritt, er du selger/kjøper, avklar med din veterinær/formidler.

BTV må vi nok på en måte leve med, og begrense best mulig. Storfelus derimot er det ingen grunn til å leve med. Vi har nå hatt et par måneder med mye lus, på både fôringsdyr og avlsdyr (disse kommer selvsagt ikke fra deg). Lus er utrivelig og unødvendig, medfører urolighet og nedsatt tilvekst. Ser du dyr med utrivelig hårlag, noe litt snaue partier på nakke, rygg og bakpart.

Kontakt din veterinær å få kontroll!

Vinter/vår er ofte en tid der utbrudd av BRSV/BCoV på storfe øker. Svingene temperaturer, luftfuktighet og kort daglengde utfordrer inneklima i driftsbygningen hos alle. Dyrehold er stort sett tilpassa bås- og bingearealer med lite fleksibilitet. Dette utfordrer også formidling. Før mottak av nye puljer må det slaktes, vaskes, pluss noe klargjøring før nye innsett får plass.

egger vi da til snøfall, hard kulde, dårlige veier/fremkommelighet forstår alle at logistikk «turavis» blir utfordra. Vi er nå godt hjulpet av at flere melder inn salg/kjøp i svært god tid.

Ta rollen som besetningens smittesjef, sett krav til besøkende, våre sjåfører er «kjempegreie» og gjør sitt beste, men begrens trafikk inn/ut av fjøs. Legg til rette slik at du best mulig bevarer en god helsestatus i egen besetning. Jeg antar smitteslusen er ryddig og velfungerende, og den beste læringen kjem når «sjefen sjøl» selv aktivt bruker smitteslusen.

Nå vet vi det igjen er aktivitet rundt «munn og klauvsjuke» ikke så langt fra oss, se mer her

Bruk Min Side!

Bruken av Min Side øker og gjør formidling og transportplanlegging mer oversiktlig. Men, ennå er det en del som ikke har tatt Min Side i bruk. Vi formidlere har et inderlig håp om at bruken vil øke ytterligere også nå i 2025.

2025 blir nok også et år der det må gjøres korrigeringer underveis, vi blir færre formidlere, sannsynligvis endra større bruk av Min Side, og Min Side utvikles underveis til det bedre. Videre skal vi balansere saneringer på gris, et økende antall velger å legge om til SPF. Det vil oppstå utfordringer rundt div sykdomsutbrudd på gris og storfe. I kystnære områder i sør må vi forholde oss til vektor og vektorfri perioder. Mest sannsynlig vil vi ha et år med underskudd på avlsdyr melk og dessverre noe overskudd innen avlsdyr kjøtt.

Med et stort utvalg innmeldt kan vi hjelpe flere kjøpere innen ulike kategorier. Ofte vil en også begrense transport avstander å få til en rasjonell transport for alle.

Igjen en stor, stor takk til alle som bruker mulighetene som ligger for livdyr på Min Side. Det er gjennomført en trekning blant brukerne i desember, med følgende vinnere, som får en oppmerksomhet.

Nord Christian Edvardsen, Leirfjord
Midt Gerd Tove og Erling Hagen Haugstad, Frosta
Innlandet Tom Erik Enget, Folldal
Øst Lars Talberg, Skjeberg
Agro   Olav Hareland, Ålgård
Vest Irene og Ole Draugsvoll, Vossestrand

Status fôringsdyr

Vi skal bare la oss imponere over hvor løsningsorienterte stort sett alle er. Utfordringer med BRSV/BCoV, BTV, delvise avklaringer om ringormsmittemistanke, innmelding av unge fôringsdyr (3-7 uker), generell ubalanse, kulde, glatte veier og tun. Dette løses i kombinasjonen selger/kjøper, formidler/transport planlegger og sjåfør Tusen, tusen takk!

Selv om vi nå har passert 1. mars balanseres marked for fôringsdyr rimelig bra. Videre vet vi nå at det vil bli frigjort mer plass over påske når avregnings prisen på storfe øker. Områder som nå har mindre overskudd kommer til å balansere rimelig fort.

Ta en ekstra runde over egne kalver og besetning. Ser du tendenser til «lus» så kontakt egen veterinær.

Markedssituasjon fôringsdyr

Nord Noe overskudd okse, ca balanse kvige
Midt  Noe overskudd okse, ca balanse kvige
Øst  Mindre underskudd okse, ca balanse kvige
Vest Overskudd okse, ca balanse kvige

Status avlsdyr melk

Om marked ser noe balansert ut oppleves det en svært stor aktivitet. Hos enkelte er optimismen påskrudd, besetning og fjøs utvides, noen starter opp med melk etter en omlegging fra andre produksjoner. Kvoter har skiftet eier, besetninger skifter fjøs, noen dører lukkes for godt, andre dører åpnes for første gang. Ja det er normalt, men det gledelig økte melkeforbruket har nok tilført næringen et kjærkommet lyspunkt som alle syns vel om.

Vi må anta at vi går inn i et år med fortsatt noe etterspørsel etter avlsdyr melk. Oppfordringen til alle, enten du er selger, formidler, eller kjøper, er å være kritisk nok. Vi skal balansere i soner med blåtunge (vektor og vektorfri periode), ringorm og annet smittsomt. Besetninger med dårlig klauvhelse eller jurhelse, utfordringen kan være at noe kommer med på kjøpet som er uønska. Selv om en veterinærattest er et «nå-bilde» vil det redusere risikoen betydelig!

Nå er nok det innmeldte utvalget svært begrensa i alle regioner/områder, men dette er «levende» og varierer uke for uke. Meld inn, bestill via Min Side! Om innmeldte avlsdyr ikke blir avhenta ønska uke, kan den neste telefonen være en som trenger akkurat dine dyr.

Markedssituasjon avlsdyr melk

Nord Klart underskudd lakterende og drektig, ca balanse kalv/ungdyr
Midt  Klart underskudd lakterende, underskudd drektig, noe overskudd kalv og ungdyr
Øst Noe underskudd lakterende og drektige, overskudd kalv og ungdyr
Vest Underskudd lakterende og drektige, overskudd ungkviger, underskudd livkalv

Status avlsdyr kjøtt

Mye aktivitet/formidling i etterkant av årets kåringer av ungokser. Svært mange har meldt salg/kjøp via Min Side. Det er gjort en god jobb angående okser født i BTV sone, her har disse fått noe prioritet for å få mest mulig gjort i vektorfri periode.

Ofte finnes din ønskede avlsokse i nærområdet, lange unødvendige transporter er bare en belastning for fellesskapet.

Lite nyetablering av nye ammekuflokker i hele landet kombinert med normal innmelding av rekrutteringsdyr fører til et overskudd. Dette viser seg selvsagt mest igjen i områder der miljø og flokker er størst. Noen har tatt den årlige drektighetstesten og trenger supplering til flokken, andre øker litt eller bygger opp en flokk 2 med høstkalving. 

Som formidlere ser vi trender, men hva den neste kjøper ønsker er umulig å forutse. Med et godt utvalg innmeldte dyr kan flest mulig hjelpes. Meld derfor inn dyr, men ha en plan B om dyra ikke blir formidla. Også i februar har det vært en del formidlingsaktivitet.

Vi er nå inne i en tid der årets kåring av 2024 modellene pågår, det meldes om mye bra flokker. Jeg antar at du/dere som skal fornye avlsoksen allerede har lagt inn bestilling på Min Side eller kontakter våre formidlere.

Markedssituasjon avlsdyr kjøtt

Nord Gode innmeldinger av drektige både lett og tungrase, underskudd avlsokser
Midt Gode innmeldinger av alle kategorier inkl. avlsokser
Øst Gode innmeldinger av alle kategorier, balanse avlsokser
Vest Noe begrensa med tungrase kryssinger ellers gode innmeldinger av alle kategorier. Godt utvalg av avlsokser

Status gris

Spotmarked for smågris er for tiden inne i en fase med underskudd. Våre formidlere prøver å jobbe med en horisont på 2-4 uker uavhengig av region/tilførsel område, derfor er det viktig at innmeldinger/bestillinger blir avklart innen frist.

Ved tendenser til over/underskudd kan det gjøres planer der smågrisen forskyves mellom regioner/områder. Det er allerede planlagt en del SPF-saneringer som blir gjennomført vår/sommer 2025, slikt merkes å må planlegges best mulig for alle parter.

Så er vi ennå litt spente på hvordan vinteren/vår utvikler seg. Generasjonsskifter rundt nyttår kan medføre noen endringer, noen kjenner vi til, men sikkert ikke alt.

Ta kontakt med oss!

Markedssituasjon smågris

Område  Ordinær SPF
Nord balanse  balanse 
Midt + 40 balanse 
Øst - 460 balanse 
Vest - 230 + 900

Stikkord

Alle innmeldinger blir fulgt opp, og du vil bli kontaktet når vi har plassert dyr for transport. Dette også om du har lagt inn ønsket henteuke, det er alltid en kabal som skal gå opp så det er ikke automatikk i at dyr hentes på ønsket uke.

Har du kurante lakterende melkedyr så ta kontakt, eller meld inn via Min Side.

Husk puljetillegg for fôringsdyr, omkostningssats vil bli styrt ut fra bruken av Min Side livdyr. Har du spørsmål angående bruken av Min Side, marked osv. så ta kontakt, det kan ofte avklares med formidler.

Ofte er selger/kjøper i nærområdet. Bruk egen smittesluse, vær spesielt oppmerksom på hoste/diare. Og husk veterinærattest!