Arkiv for nyheter og artikler på gris
For å finne igjen "gamle" nyhetssaker anbefales det å bruke søk.
For å finne igjen "gamle" nyhetssaker anbefales det å bruke søk.
(08.05.19) 2018 blir nok et rekordår når det gjelder effektivitet hos purker. Ingris-resultatene viser 27,1 beregna avvente per årspurke i gjennomsnitt som er en økning på 0,2 sammenlignet med 2017. Framgangen skyldes i hovedsak at kullstørrelsen fortsetter å øke, men økt grisingsprosent bidrar også positivt.
(04.04.19) Raudsjuke er en sjukdom på gris forårsaket av en bakterie som heter Erysipelothrix rhusiopathiae. Denne bakterien er vanlig på gris og mange griser har bakterien i mandlene uten at grisen er sjuk. Hvis en gris blir sjuk skiller den ut store mengder bakterier i kroppsvæsker og i avføring.
(22.03.19) Nortura vil med dette brevet gi sitt høringssvar i forbindelse med forslaget i endringer av forskrift om regulering av svine - og fjørfeproduksjonen. Vi viser til høringsbrev datert 18. desember 2018 som vi vil besvare i forhold til Norturas ståsted.
(19.02.19) Midlene kommer fra "Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri" og skal bygge kunnskap for ytterligere styrking av velferden til slaktegrisen.
(14.12.18) Hele 78 % av de største besetningene er nå inkludert i Helsegris, og 63 % av alle besetninger som leverer mer enn 50 griser pr. år er inkludert. Målt i andel slaktede griser er total oppslutning per 12. desember 72 %.
(12.11.18) Driv du slaktegrisproduksjon? Registrer deg i helsegris for slaktegrisprodusentar og unngå trekk på kr. 0,50 pr. kg etter 1. januar 2019.
(17.09.18) Mange har lurt på hva som er forskjellen på tiltaket slakting av smågris, som har vært gjennomført i sommer og slakting av ekstra lette griser, som Omsetningsrådet vedtok i forrige uke.
(Sist oppdatert 24.11.17) Helsegris er et nytt elektronisk dokumentasjons- og rådgivingsverktøy for gris. Verktøyet er nettbasert og skal kvalitetssikre daglig praksis i besetningen, inkludert hygiene, helse og velferd. Det skal gi et godt grunnlag for målrettet rådgiving og positiv økonomisk gevinst for den enkelte svineprodusent.
(Sist endret 02.01.17) Folk den viktigste smittekilden til MRSA i norske husdyrbesetninger. MRSA har en betydelig større utbredelse blant folk enn blant norske husdyr. Personer som er bærere av MRSA og som har tett kontakt med husdyr kan overføre denne smitten til dyra. Dette gjelder både i svine-, storfe- og småfebesetninger. Et avgjørende tiltak for å hindre MRSA-smitte er derfor å teste personer som kan ha økt risiko for å være MRSA-bærere.
(13.07.15, oppdatert 02.01.17) Undersøkelser har vist at smitte fra folk til svin er den største risikofaktoren for at MRSA etablerer seg i norske svinebesetninger. Testing av personer som skal i kontakt med svin er derfor viktig for å hindre at MRSA etablerer seg i norske svinebesetninger. Oppdatert informasjon om MRSA-testing av røktere i svinebesetninger er lagt til på norsk, engelsk, polsk, litauisk og russisk.