• Retur av slakt og medlemskjøp

    (Oppdatert 10.07.25) Returslakt er en ordning som er etablert for å gi deg som produsent muligheten til å ta hjem eget slakt til forbruk i egen husholdning. Liste for utleveringssteder for retur er korrigert.

  • Plan for oppstart av sesongslakting av småfe 2025

    (Oppdatert 08.07.25) Her finner du en oversikt over oppstartsuker for sesongslaktinga 2025, og når Nortura planlegger å avslutte årets småfeslakting. Vi har også tatt med tilhørende innmeldingsfrist, men meld gjerne inn før fristen spesielt på slutten av sesongen. Da får Nortura mulighet til enda bedre planlegging av inntransport og slakting. Vi håper dette kan være til hjelp når slaktesesongen skal planlegges både i lammeringene og for den enkelte bonde.

  • Lammeringer i Nortura

    (Oppdatert 04.07.25) Oppslutningen om lammeringene øker stadig i Nortura. Over 83 % av alle sau/lam som Nortura slakta i 2024 kom fra en sauebonde som er organisert i en lammering.

  • Betre økonomisk oversikt med ny rapport på Min Side

    (30.06.25) Nortura jobbar stadig med å gjera Min side til eit betre verktøy for bonden. Denne sesongen lanserer Nortura Slakteanalyse småfe. Målet med rapporten er å gje betre og enklare oversikt over inntektene til småfe bonden. Rapporten gjev også nøkkeltal der ein måler eigne resultat mot middelet i Nortura, og eigne resultat mot tidlegare eigne resultat. Dette er rapporten for deg som ynskjer å fylgje med på korleis det går!

  • Sortering av ull ved hjemmeklipp

    (30.06.25) Ullstasjonene melder om at ulla som kommer inn fra hjemmeklipp ofte er dårlig sortert og at dette skjer stadig oftere. Dårlig sortert ull er noe alle taper på; kundene, ullstasjonene, og ikke minst du som sauebonde som får dårligere ulloppgjør. Denne sesongen setter vi derfor fokus på sortering av ull; hva vi mener med god ullsortering, hvordan det gjøres i praksis og hvorfor dette lønner seg.

  • Oppstart og avslutning av slaktesesongen på småfe

    (30.06.25) En stor del av slaktinga og skjæringa av sau/lam blir gjort av sesongarbeidere som Nortura må skrive kontrakt med lang tid i forveien. Både Nortura og de innleide arbeiderne ønsker stor aktivitet mens de jobber her i landet. Før de kommer og når de reiser hjem, blir slakte- og skjære kapasiteten mindre.

  • Betre økonomi på villsauen med bruksdyrkryssing

    (30.06.25) Randi Underthun og Ove Holmås er Nortura- sauebønder i Lindås i Alver kommune i Vestland Fylke. Her har dei ca100 Norsk Kvit sau (NKS)- søyer og 120 søyer av rasen Gammelnorsk sau (villsau) eller krysningar av Gammelnorsk sau. Dei har god erfaring med bruksdyrkryssing på villsauen. Bruksdyrkryssing betyr at ein parar saman dyr der avkommet i utgangspunktet skal bli eit slaktedyr og ikkje bli brukt vidare som avlsdyr. Vi hadde difor lyst til å høyre meir om dette og tok ein telefon.