• Oppstart og avslutning av slaktesesongen på småfe

    (30.06.25) En stor del av slaktinga og skjæringa av sau/lam blir gjort av sesongarbeidere som Nortura må skrive kontrakt med lang tid i forveien. Både Nortura og de innleide arbeiderne ønsker stor aktivitet mens de jobber her i landet. Før de kommer og når de reiser hjem, blir slakte- og skjære kapasiteten mindre.

  • Betre økonomi på villsauen med bruksdyrkryssing

    (30.06.25) Randi Underthun og Ove Holmås er Nortura- sauebønder i Lindås i Alver kommune i Vestland Fylke. Her har dei ca100 Norsk Kvit sau (NKS)- søyer og 120 søyer av rasen Gammelnorsk sau (villsau) eller krysningar av Gammelnorsk sau. Dei har god erfaring med bruksdyrkryssing på villsauen. Bruksdyrkryssing betyr at ein parar saman dyr der avkommet i utgangspunktet skal bli eit slaktedyr og ikkje bli brukt vidare som avlsdyr. Vi hadde difor lyst til å høyre meir om dette og tok ein telefon.

  • Anette og Stian hevder seg i ROS-Norgestoppen

    (30.06.25) Først fylte de fjøset med sand og stein, i dag leverer de slaktelam av absolutt beste kvalitet. Anette Heggelund-Johansen og Stian Hemmingsen hevder seg i ROS-Norgestoppen med kvalitetspoeng på 11,0.

  • Sørg for gyldig KSL i god tid før ny slaktesesong

    (30.06.25) Det er bare slakt fra gårdsbruk med gyldig KSL som kan inngå i produkt med «Nyt Norge»- merking. Kjøttbransjen ønsker at «Nyt Norge»- merket både skal garantere at maten er norsk, og produsert av bønder som kan dokumentere at de følger norske lover og regler. Dette styrker tilliten til norsk mat.

  • Innmelding og levering, sjekkliste, retur og nisje

    (30.06.25) I denne artikkelen har vi samlet litt praktisk informasjon fra lammesesongheftet, som blant annet hva som er viktig å tenke på ved innmelding og levering av dyr, retur av slakt og skinn og nisje.

  • Leveringsvilkår for småfe 2025

    (Oppdatert 30.06.25) Nortura har dette året gjort minimale endringer i leveringsvilkårene. Ekstra Gourmetlam-tillegg i ukene 34-38 er videreført også denne sesongen, i tillegg er Gourmetlam-tillegget justert i etterkant. Trekk for skinn i retur er justert i forhold til kostnadsøkning for å håndtere returskinn.