Merking av småfe

  • Øremerker til småfe

    (Oppdatert 03.03.25) Alle småfeslaktelinjene i Nortura er avhengig av elektronisk øremerking for at registreringa skal gå raskt og med minst mulig risiko for feil. Vi har derfor hatt krav om elektronisk øremerking på sau og lam siden 2010. 

  • Gode øyremerkevaner

    (Oppdatert 29.01.25) Ein stor tidstjuv på slakteria våre er å finne ut av kven som er eigar av slaktedyr når dei er feilmerka eller manglar merking. Tid er pengar og i Nortura er det bonden som betaler for tida. Dersom vi ikkje finn ut av kven som eig dyret, kan ein i verste fall måtte avlive dyret på slaktefjøset og destruere skrotten, rett og slett fordi det er ulovleg å slakte dyret når ein ikkje veit kven som er eigar.

  • Bestilling av retur-, øko- og slakterimerker

    (Oppdatert 04.11.24) Fra høsten 2020 ble det nye rutiner for kjøp og utsending av retur-, øko- og slakterimerker. Du bestiller dine returmerker direkte fra merkeprodusenten, og merkene sendes direkte til deg. Bestill samtidig med de vanlige øremerkene så sparer du porto!

  • Øremerking av småfe

    (01.08.23) Hvilke regler gjelder? Her finner du en lenke til Mattilsynet og forskrift, samt MSD Animal Health (OS ID).

  • Elektronisk merking av småfe (RFID)

    Landbruks- og Matdepartementet (LMD) vedtok i 2007 å innføre et frivillig elektronisk merkesystem (RFID) for småfe fra 2008. Fra 1. januar 2011 vedtok samme departement/Mattilsynet krav om elektronisk merking av sau over 12. mnd. som er født etter 31. oktober 2010. Nortura fortsetter å gi pristillegg for kjøp av elektroniske merke til sau og lam.

  • Feil merking av sau, verar og lam tek mykje tid!

    (14.03.18) Dei tilsette på Medlemssentra i Nortura bruker mykje tid på å vera "detektivar" for å finne ut kven som skal ha slakteoppgjer for dyr som er feilmerka. Tid er pengar, og det er bonden som betaler desse pengane. Feil merking gjeld spesielt innkjøpte dyr.

  • Rasjonalisering av produksjon og omsetting av sau og lam ved hjelp av elektroniske hjelpemidler

    (31.03.11) I dagens samfunn er vi omgitt av elektroniske hjelpemidler på alle kanter. Disse har også gjort sitt inntog i landbruket på ulike måter, også når det gjelder husdyrproduksjon. Vi skal i det etterfølgende se på ulike typer av slike hjelpemidler med fokus på RFID-teknologi som er under utvikling eller tatt i bruk innen saueproduksjon/foredling, samt hvilke muligheter som ligger i disse.