Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(Oppdatert 17.09.24) Det er i parings- og insemineringsperioden grunnlaget blir lagt for neste års lammesesong. Vêrlamkåringane går føre seg i desse dagar. Da er tida inne for å skaffe seg ein god avlsvêr.
(11.09.24) Fra 1. september er det nytt ullår og da øker pristilskuddet fra staten på C1 til kr. 68,- og på A1 og B1 til kr. 57,-. Norilias avregningspriser holdes på samme nivå som forrige ullår.
(04.09.24) Salget av sau bremset kraftig opp i fjor, og reguleringslageret av sau ved nyttår var på 334 tonn. Til tross for at det er tilbudt rabatt på 20 prosent, har det i praksis ikke blitt solgt noe sau fra reguleringslageret så langt i år.
(05.08.24) Prisprognosen på sau skal stimulere til slakting før og etter den mest hektiske slaktesesongen for lam. I disse ukene er det fremdeles sesongarbeidskraft på slakte- og skjærelinjene og kapasiteten til å ta hånd om sauen er god. Fra mandag 29. juli ble effektivitetstillegg på sau med kr 3,00 pr kg innført.
(Oppdatert 04.09.24) Det har vært god balanse i markedet for sau og lam de siste årene. Det er fremdeles god balanse i markedet for lam, mens engrossalget for sau er redusert.
(04.07.24) Puljeintervall for småfe ligger i våre leveringsvilkår som p.t. er ikke er tilgjengelig for pålogging. Flere har savnet oversikten på intervallene.
(03.06.24) Årets saueoppgave bestod av sauekontroll-rapporter og en driftsbeskrivelse fra en flink sauebonde fra Troms. Elevene måtte svare på faglige spørsmål rundt drifta til bonden. De skulle også forklare bakgrunnen for innføring av dyrevelferdsprogrammet for sau og hvordan de tror resultatet av en dyrevelferds-gjennomgang hos bonden vil bli. Til slutt skulle de svare på spørsmål rundt rollen Kjøttsamvirket har for norsk landbruk. Elevene som leverte beste svar på sau dette året, går på Storsteigen videregående skole i Alvdal og heter Julian Vaberg og Haaken Grindflek.
(Oppdatert 17.06.24) Det er fastsatt engrosprisløyper gris, storfe, lam, sau og egg for andre halvår av 2024. Oversikt er oppdatert 17. juni med pris for sau og purke.
(Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.
(Oppdatert 01.03.24) I dag er det ofte slik at sauebonden ikke klipper sauene sine selv. Gode klippere som kan gjøre jobben raskt og effektivt vokser ikke på trær i Norge, og utenlandske klippere blir derfor ofte en løsning. Disse er raske, arbeidsomme og kan faget sitt, men kan ha dårlig kunnskap om norsk sauedrift, og er ofte mest vant til å klippe tomme søyer om sommeren. Dette kan bidra til at klippinga gjennomføres på en måte som ikke passer ved klipping av høgdrektige søyer.