Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(25.10.24) Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.
(18.10.24) I slutten av september ble tankmelk fra 675 melkebesetninger undersøkt for antistoffer mot blåtungevirus. Hensikten var å få mer kunnskap om utbruddets omfang og geografiske utbredelse. Alle de 54 besetningene/anleggene hvor det ble påvist antistoffer i tankmelk skal nå ha blitt kontaktet av Mattilsynet.
(09.10.24) For at vi skal få avregnet riktig når det gjelder salg av fôringsdyr og avlsdyr må de finnes i registrene når vi skal lage avregningen.
(25.09.24) Det er lettere å holde dyra rene gjennom innefôringssesongen dersom de klippes. Ved innsett blir det både endring i fôring og miljø og dyra kan bli stresset ved avvenning. Det gjør at noen dyr ganske raskt kan bli skitne.
(Oppdatert 23.09.24) Dyr uten øremerker eller med feil øremerker utgjør en fare for mattrygghet og sporbarhet. Mattilsynet strammer inn krav til dokumentasjon for storfe uten øremerker. Fra mandag 30. september økes derfor gebyret for merkeløse dyr fra kr 500 til kr 1000.
(27.08.24) Vi har en pågående ringormsituasjon i deler av Trøndelag der det for tiden jobbes intenst. Næringen står sammen om dette, og på en måte er alle faser aktive. En del har kommet så langt at sanering pågår, basert på godkjent saneringsplan.
(Oppdatert 19.08.24) Fra 17. juni i år ble det innført det en differensiert fraktsats på direkteformidla livdyr (direkteavtaler mellom kjøper og selger), for gris og storfe i Nortura. Det er gjort en korrigering på noen satser fra 19. august.
(20.06.24) Norturas konsernstyre har vedtatt å justere tidspunkt for avvikling av slakting av dyr med lange horn fra 1. august til 1. november.
(05.04.24) Du som sender dyr til slakt har ansvaret for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og kjent MKI (matkjedeinformasjon). I tre filmer forteller vi hva som er viktig å tenke på når du skal melde inn dyr til slakt, når du skal levere dyr, og hva som sjekkes ved mottak på slakteriet.
(Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.