Siste nytt

Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.

  • Oppdaterte brosjyrer på skitne slaktedyr storfe og småfe

    (25.10.24) Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.

  • Kartlegging av blåtunge: Hva innebærer positiv tankmelkprøve?

    (18.10.24) I slutten av september ble tankmelk fra 675 melkebesetninger undersøkt for antistoffer mot blåtungevirus. Hensikten var å få mer kunnskap om utbruddets omfang og geografiske utbredelse. Alle de 54 besetningene/anleggene hvor det ble påvist antistoffer i tankmelk skal nå ha blitt kontaktet av Mattilsynet.

  • Klipp storfe nå ved innsett

    (25.09.24) Det er lettere å holde dyra rene gjennom innefôringssesongen dersom de klippes. Ved innsett blir det både endring i fôring og miljø og dyra kan bli stresset ved avvenning. Det gjør at noen dyr ganske raskt kan bli skitne.

  • Det er ikke lov å levere merkeløse og feilmerket storfe til slakt

    (Oppdatert 23.09.24) Dyr uten øremerker eller med feil øremerker utgjør en fare for mattrygghet og sporbarhet. Mattilsynet strammer inn krav til dokumentasjon for storfe uten øremerker. Fra mandag 30. september økes derfor gebyret for merkeløse dyr fra kr 500 til kr 1000.

  • Vær obs på ringormsmitte ved beiteslutt/innsett

    (27.08.24) Vi har en pågående ringormsituasjon i deler av Trøndelag der det for tiden jobbes intenst. Næringen står sammen om dette, og på en måte er alle faser aktive. En del har kommet så langt at sanering pågår, basert på godkjent saneringsplan.

  • Hva er viktig å tenke på ved innmelding og levering av slaktedyr

    (05.04.24) Du som sender dyr til slakt har ansvaret for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og kjent MKI (matkjedeinformasjon). I tre filmer forteller vi hva som er viktig å tenke på når du skal melde inn dyr til slakt, når du skal levere dyr, og hva som sjekkes ved mottak på slakteriet.

  • Veileder transportdyktighet

    (Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.