Priser og tillegg for Norsk Kjøttfe

(Sist endret 06.09.24) Norsk Kjøttfe er en avtalebasert varestrøm der buskaper må være forhåndsgodkjente.

logo

Norsk Kjøttfe er en spesialvarestrøm som Nortura har hatt lenge, de siste åra har vi har hatt utfordringer med å få et volum av denne varestrømmen ut i markedet. 

Spesialvarestrømmer

Det er stort trykk i arbeidet med å øke salget av Norturas Gilde produkter, og spesialvarestrømmene har vært et strategisk satsningsområde i dette arbeidet. Vi utvikler varestrømmene i samarbeid med kundene våre. Forutsetningen er at hver enkelt spesialvarestrøm må bidra til verdiskapning. Styring og forutsigbarhet i hele verdikjeden, modeller for å fordele verdiskapningen og utforming av avtaler vil være viktige elementer i dette arbeidet. 

Avtale

Godkjente buskaper får tilgang til innmeldingsrutinene og det er kun elektronisk innmelding. Dersom du ønsker å inngå avtale om leveransemulighet til Norsk Kjøttfe, ber vi om at avtale fylles ut: 

» Elektronisk skjema for avtale

  • Det er svært viktig at riktig mobiltelefonnummer og e-postadresse fylles ut.
  • Dersom du har spørsmål, ta kontakt med Nortura medlemssenter.
Gjeldende krav og tillegg for Norsk Kjøttfe (2024)
Krav til klasse O eller bedre
Krav til fettgruppe Fra gruppe 1
Krav til vekt Over 200 kg
Pristillegg kategori ung okse, kvige, kastrat og ung ku  
- uke 1 til 17 kr 3,50 per kg
- uke 18 til 25 kr 4,00 per kg
- uke 26 til 38 kr 3,00 per kg
- uke 39 til 52 kr 2,00 per kg
Pristillegg kategori ku (hele året) kr 1,00 per kg
I tillegg kommer tillegg innmelding storfeavtale, puljetillegg og ku/kalv avtale. Kvigetillegget kommer på toppen av Norsk kjøttfe-tillegg, om du har avtalen Nortura kvige, og når de er innmeldt på kvigeavtalen.
 

Krav til driftsopplegg, slaktekvalitet og innmeldingsordning

For å tegne Norsk Kjøttfe avtale må du gå inn på denne lenken og tegne avtale:
» Elektronisk skjema for avtale

Krav til driftsopplegget på gården:

  • Drifta på gården er i henhold til KSL
  • Besetning skal være med i storfekjøttkontroll, Eana mjølk eller Eana kjøtt. Avstamning far må kunne dokumenteres med semin, stambok eller opprinnelsesnummer.
  • Drifta på gården må være slik at trekk for urein hud minimaliseres.
  • Norturas vedtekter om leveringsplikt må være oppfylt for at avtalen om levering av slaktedyr til Norsk Kjøttfe skal være gyldig

Krav til slakt til Norsk Kjøttfe (75 % Kjøttfeandel):

  • Raserenhet:
    • Far 100 % rein rase kjøttfeokse og være av semin, stambokført eller ungdyrkåra.
    • Mor 50 % kjøttfe.
  • Kategorier: Ung okse, kvige, kastrat, ung ku, ku 
  • Slakteklasse: O eller bedre
  • Fettgrupper: Fra og med fettgruppe 1
  • Slaktevekt: Over 200 kg
  • Slakt med uren hud i kategori 2, vil ikke få tilleggene for Norsk Kjøttfe
  • Partier som fjernes på grunn av delkassaksjoner vil ikke få tillegget for Norsk Kjøttfe
  • Det gis ikke tillegg på slakt som helt eller delvis tas i retur

Krav til kjøttfe krysset på mjølkebruket (50 % kjøttfeandel). Gjeldende fra 1. januar 2025*

  • Raserenhet:
    • Far 100 % rein rase kjøttfeokse og være av semin, stambokført eller ungdyrkåra 
  • Kategori: ung okse
  • Slakteklasse: O eller bedre
  • Fettgruppe: Fra om med fettgruppe 1
  • Slaktevekt: Over 200 kg
  • Slakt med uren hud i kategori 2, vil ikke få tilleggene
  • Partier som fjernes på grunn av delkassaksjoner vil ikke få tillegget
  • Det gis ikke tillegg på slakt som helt eller delvis tas i retur

Innmelding Norsk Kjøttfe

  • Medlemmer med Norsk Kjøttfeavtale melde dyrene via Min side på nettet. Her må Norsk Kjøttfe velges som avtaletype, med unntak av de som skal meldes inn på Nortura kvige. Hvis det er individer som ikke kommer opp i innmeldingsbildet, ta kontakt med medlemssenteret.
  • Sjekk at alle opplysninger er korrekt registrert i Storfekjøttkontrollen/Eana Kjøtt/Eana Mjølk. Det betyr ikke minst at de er registrert med riktig rase/rasekombinasjon.
  • Innmelding Norsk Kjøttfeavtale må skje 4 uker før ønsket slakteuke (basisuke)