Planlagt prisløype storfe 1. halvår 2025

(19.11.24) Nortura setter prisen på storfekjøtt med mål om å best mulig dekke etterspørselen for ferskt storfekjøtt når markedet trenger det. Målet med prisløypa er at gjennomsnittsprisen for alle slakt som er levert innenfor et halvår i sum når nivået for planlagt gjennomsnittlig engrospris (PGE).

Storfe på båsen. Foto: Siw Sandberg Holter

Av: Ole Anders Fjeldberg, fagsjef storfe

Fra mandag 30. desember heves avregningsprisen med til sammen 70 øre pr kg for storfekjøtt. Engrosprisen økes med 30 øre pr kg, mens eventuelle endring i slaktekostnadene er ikke fastsatt enda. Markedet for storfekjøtt er fortsatt i ubalanse og reguleringslageret er antatt å være på 4200 tonn ved inngangen av 2025.

Omsetningsavgiften reduseres med 40 øre fra 30. desember på grunn av et betydelig redusert reguleringslager på storfe. Uttaket fra reguleringslageret har vært stort i 2024 og det forventes en ytterliggere nedbygging i 2025. Omsetningsavgiften reduseres derfor med 50 øre pr kg i gjennomsnitt for 2025. 

Fra 1. januar 2025 endres også kvalitetsstilskuddet til kr 8,20 pr kg for slakteklasse O og O+ og kr 12,- pr kg for slakteklasse R- og bedre.

Dessverre påvirker telledato markedsdekningen, og prisen reduseres og heves for å sikre at markedet har tilgang på fersk vare i perioden. Prisen heves først fra uke 14 og enda en gang i uke 21. Hensikten med to prisøkninger er å sikre markedsdekning av ferskvare etter påske. Intensjonen er å få mest mulig storfekjøtt ut i markedet, forhindre import av ferskt kjøtt og begrense innfrysning av storfe til reguleringslager.

 

Uke 1

Uke 10

Uke 14

Uke 17

Dato

30.des

3.mar

31.mar

21.apr

Endring i engrospris

kr 0,30

-kr 1,00

kr 1,00

 

Endring i omsetningsavgift

-kr 0,40

kr 1,50

-kr 0,50

-kr 1,00

Endring i avregningspris

kr 0,70

-kr 2,50

kr 1,50

kr 1,00

Tabell 1. Viser endring i engrospris og omsetningsavgift som til sammen viser endringer i avregningsprisen pr kg storfekjøtt.

I tillegg til ordinær innmelding og slakting er det planlagt slakting av eldre kalver gjennom vinteren. Slakting av eldre kalver vil gi økte tilførsler i vinter, men bidra til å utjevne tilførslene i oktober, november og desember for å unngå innfrysning av storfekjøtt.

Se mer om slakting av eldre kalver: Premiert slakting av eldre kalver

Graf prisløype 1. halvår storfe