Nortura kvige
Nortura satser på kvigene med egen avtale og fra 3. mai 2021 opprettes en egen avtalebasert varestrøm for kviger som får et tillegg på fire kroner, på toppen av de andre tilleggsytelsene. (*)
Nortura satser på kvigene med egen avtale og fra 3. mai 2021 opprettes en egen avtalebasert varestrøm for kviger som får et tillegg på fire kroner, på toppen av de andre tilleggsytelsene. (*)
(15.02.21) Animalia har gjennomført den årlige revisjonen av klassifiseringen av storfe for å sikre at slaktene blir riktig bedømt og får riktig klasse. Ved årets gjennomgang ble det funnet avvik på lengdemåleren ved fem slakterier.
(14.01.21) Hva bestemmer de ulike valg og størrelser? Der er det nå som før, ressursgrunnlaget som ligger til grunn på den enkelte gard som bestemmer. Det skal også sies at driftskostnad over tid kan favorisere en dyrere løsning på investeringstidspunktet. Vi bør også huske estetikken på en driftsbygning. Et fjøs skal og bør se pent ut, i tillegg til at det skal være en trygg og trivelig plass for dyr og røkter.
(Sist endret 17.11.20) Markedet krever kvalitetsslakt, og gode kalver er en viktig forutsetning for vellykket kjøttproduksjon. Ordningen gir garanti for kvalitet, friske og trivelige kalver med god tilvekst og kjent avstamming.
(Sist endret 17.11.20) Kvalitetskrav til fôringskalv omfatter Nortura Vekttillegg (NRF) og Nortura Kvalitetstillegg for melkeraser, lette og tunge kjøttferaser.
(Oppdatret 04.09.20) Produksjon av Kvalitetskalv er en spesialproduksjon hvor produktet blir markedsført som Gourmet Kalv i butikkene. Det er balanse mellom volum som slaktes og volum som selges i markedet av kvalitetskalv, det tegnes derfor ikke nye avtaler.
(28.08.20) Det er endring av leveringsbetingelser for fôringsdyr lett- og tung rase fra 31. august, vektbegrensning på fôringsdyr som oppnår kvalitetstillegg fjernes.
(30.06.20) Beitet gir lite næring om høsten. Dyr som er for lenge ute, uten god tilleggsfôring, taper tilvekst. Avslutning på beitesesongen, avvenning og innsett må planlegges tidlig.
(Sist endret 23.06.20) Når grovfôravlinga er blitt mindre enn normalt pga. sein og våt vår, dårleg overvintring av enga, tørke, flaumskadar eller vanskelege hausteforhold, er det fort gjort å melda dyr inn til slakt. Men frå Nortura si side vil me i det lengste rå frå å redusera talet på produksjonsdyr eller senda dyr som ikkje er tunge nok til slakt. Sterkare fôring med kortare framfôringstid, kjøp av rundballar av gras eller NH3-behandla halm, mindre påsett enn vanleg eller sal av fôringskalvar, er andre tiltak som kan vera meir lønsame.
(Oppdatert 23.06.20) Her er nokre råd om fôring for å ta vare på kalven slik at han får ein god start.