Vær obs på ringormsmitte ved beiteslutt/innsett
(27.08.24) Vi har en pågående ringormsituasjon i deler av Trøndelag der det for tiden jobbes intenst. Næringen står sammen om dette, og på en måte er alle faser aktive. En del har kommet så langt at sanering pågår, basert på godkjent saneringsplan.
Parallelt med dette er næringen i en rimelig høy beredskap for å begrense, oppdage/diagnostiere nye utbrudd. – Ikke uventa vil denne fasen innebære at dyr som har hårløse partier forårsaket av andre årsaker kan få en mistanke om ringorm, sier Odd Finnesand, fagsjef livdyr i Nortura.
– Eldre bønder og veterinærer husker ringorm fra tidligere utbrudd, men for mange av nåværende generasjon storfebønder, veterinærer osv er dette nytt for.
Vi ønsker nå med dette å gå ut med en påminning til alle storfebønder, og gjerne med mest fokus på Trøndelag. Nå er beitekvaliteten klart på retur. Det vil si at i løpet av august til oktober skal dyr hjem fra innmark- og utmarksbeiter. En stor andel av ammekyrne nyter godt av store allmenninger og fellesbeiter der flokker fra flere produsenter går sammen hele beiteperioden. Andre har gjerne egne beiter, men noe redusert gjerdekvalitet gjør at større områder fungerer som «fellesbeiter» i perioder.
– Ingen ønsker ringormsmitte i egen flokk, og ingen ønsker å påføre andre smitte. Vær spesielt observante nå etter at dyra er kommet hjem, erfaringsmessig er tiden nå frem til begynnelsen av desember en tid der ny ringormsmitte oppdages, sier Finnesand, og poengterer videre at uten å være «for hysterisk» bør lista for å kontakte din veterinær være svært lav. Så opplever nok mange at egen og andres veterinærer for tiden er «godt påskrudd», og det skal vi være særdeles glade for.
Når årets sesong for formidling av fôringsdyr starter så går ting fort. Kommer smitten inn i nye besetninger er skaden allerede skjedd.
Rogaland er langt på vei ferdig med ringorm, næringen i resten av landet har gjort en kjempejobb. Takk så langt!