PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg – uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger

(15.02.24) Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.

Konserndirektør i Nortura Kjell S. Rakkenes og Tone Steinsland fra Steinsland e Co. Foto: Ingeborg Skrudland

Konserndirektør i Nortura Kjell S. Rakkenes og Tone Steinsland fra Steinsland & Co. Foto: Ingeborg Skrudland

– Med denne teknologien tilgjengeliggjør vi mer etiske egg for norske forbrukere. Vi er blant de første i verden til å kjønnssortere rugeegg og håper at Norge kan være et foregangsland for denne produksjonsformen, sier Konserndirektør for strategi, bærekraft og kommunikasjon i Nortura, Kjell S. Rakkenes og legger til;

– Historisk har Nortura og PRIOR på mange områder drevet utviklingen av dyrevelferd i Norge. Vi har gjort flere tiltak som senere har blitt bransjestandard, og det er også målet her. Derfor ønsker vi å dele våre erfaringer og kunnskap med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig blir den eneste standarden i produksjon av egg, både i Norge og Europa.

Å kjønnssorte i rugeegget, vil si at man identifiserer kjønnet på kyllingene halvveis i rugeprosessen, istedenfor etter klekking, som er det som er vanlig praksis i Norge og i verden i dag. Gjennom en hormonanalyse av væske fra egget, fastsettes kjønnet på embryoet, og på den måten kan man sortere ut hanekylling-eggene i stedet for å måtte avlive nyklekkede hanekyllinger. Hanekyllingene kan av naturlige årsaker ikke legge egg, og de er av en rase som heller ikke får nok kjøtt til å kunne benyttes til ordinær kjøttproduksjon.

Alle PRIOR-egg i 2025

Den nye teknologien ble i september 2023 installert på rugeriet til Steinsland & Co på Bryne, der Nortura er deleier, og sommeren 2024 kommer de første eggene fra PRIOR i butikk.

– Målet er at dette skal gjelde for alle egg fra PRIOR i løpet av 2025, og så håper vi at resten av bransjen raskt blir med på dette. Maskinen på rugeriet til Steinsland & Co kan i praksis serve hele det norske markedet, så her er det mange muligheter, sier Rakkenes.

 

Tilleggsopplysninger:

  • Det avlives omlag 3,5 millioner hanekyllinger hvert år i Norge
  • Det er innført forbud i Tyskland, Frankrike og Sveits. Italia er på vei (2027)
  • Bak teknologien som benyttes hos Steinsland & Co står det nederlandske selskapet respeggt group.