Planlagt gjennomsnittlig engrospris første halvår 2026
(02.10.25) Nortura, som markedsregulator for kjøtt og egg, har fastsatt planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, gris, lam og egg for første halvår 2026.
Norsk egg- og kjøttråvare (NOEK) har det operative ansvaret for markedsregulering på kjøtt og egg i Norge. NOEK legger fram anbefaling for styret i Nortura, som 2. oktober har fastsatt planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, gris, lam og egg for første halvår i 2026.
Prisen Nortura fastsetter er en markedspris som skal bidra til balanse i markedet. I tillegg gir markedsreguleringen bonden en garanti for å få solgt kjøttet og eggene som produseres. NOEKs oppgave er blant annet å lage prognoser for produksjonen, å sette en prisløype som utjevner sesongmessige svingninger og å håndtere eventuell overskuddsproduksjon gjennom fryselagring og andre avsetningstiltak.
Planlagt gjennomsnittlig engrospris for første halvår i 2026 innebærer en økning for både storfe, gris, lam og egg. Begrunnelser for de enkelte dyreslag og egg følger i oversikten under.
Storfe
Planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe økes med kr 3,50 per kg til kr 79,80 per kg i første halvår 2026.
- Det har vært et godt salg av storfe i 2025. Det er solgt ut 5 000 tonn fra reguleringslager, og det har vært behov for å framskynde slakting, samt at Landbruksdirektoratet har åpnet for import. Det forventes at vi går inn i 2026 med tomt reguleringslager for storfe.
- Det prognoseres økt produksjon av norske storfekjøtt i 2026, men fortsatt noe underskudd av ferske norske slakt i første halvår. Det prognoseres et begrenset overskudd mot slutten av året. Nortura ønsker å stimulere til økt slakting i første fremfor andre halvår.
- Tollvernet er i dag tilstrekkelig og det forventes ikke at jordbruksavtalen eller kostnadsutviklingen i første halvår vil gi store utslag på markedsbalansen.
Gris
Planlagt gjennomsnittlig engrospris for gris økes med kr 2,00 per kg til kr 48,90 per kg i første halvår 2026.
- Det har vært et godt salg av gris i 2025. Reguleringslageret ble tømt tidlig på året, og Landbruksdirektoratet har åpnet for import.
- Det prognoseres god markedsbalanse for gris i 2026, men fortsatt noe underskudd av ferske norske slakt i første halvår.
- Tollvernet er i dag tilstrekkelig og det forventes ikke at jordbruksavtalen eller kostnadsutviklingen i første halvår vil gi store utslag på markedsbalansen.
Lam
Planlagt gjennomsnittlig engrospris for lam økes med kr 4,50 per kg til kr 94,50 per kg i første halvår 2026.
- Det er god balanse i markedet for lam, med potensiale for økt salg av norske lam av riktig størrelse og kvalitet.
- Det prognoseres om lag uendrede tilførsler av lam i 2026, med et fortsatt potensiale for å selge mer norske lam enn det som er tilgjengelig. Det er ønskelig å stimulere til økt norsk produksjon av lam, men det er viktig at dette ikke bidrar til en ytterligere forverring av markedet for sau.
- Konkurransen fra importert vare er i dag svak og forventes ikke at jordbruksavtalen eller kostnadsutviklingen i første halvår vil gi store utslag på markedsbalansen.
Egg
Planlagt gjennomsnittlig engrospris for egg økes med kr 1,20 per kg til kr 31,10 per kg i første halvår 2026.
- Underskuddet av egg er gradvis redusert gjennom 2025.
- Nyetablerte produsenter forventes å bidra til en betydelig økning i den norske produksjonen av egg i 2026. Økningen forventes å gi god balanse og redusert importbehov i 2026.
- Svak krone og høye priser i EU gir et unormalt sterkt tollvern for egg og eggprodukter. Jordbruksavtalen og prognosert kostnadsutvikling for første halvår forventes ikke å ha noen større påvirkning på markedsbalansen.
- Økte kostnader forbundet med overgang til kjønnssortering av rugeegg vil måtte kompenseres med økt engrospris. For første halvår økes engrosprisen med kr 1,20 per kg for å dekke økte kostnader hos produsentene.
Markedsregulering
Målet med markedsregulering
- Nortura er tildelt rollen som markedsregulator for egg, svin, storfe og lam, en jobb som utføres på vegne av myndighetene og norske bønder. Det er Norsk Egg- og Kjøttråvare (NOEK) som har det operative ansvaret for markedsreguleringen av kjøtt og egg.
- Målet med markedsreguleringen er å sikre forbrukerne tilgang på norsk mat og bøndene økonomisk forutsigbarhet, og å balansere markedet. Markedsreguleringen skal sikre bøndene stabil avsetning og stabile priser i tråd med jordbruksavtalen.
Rollen som markedsregulator innebærer tre tydelige plikter for Nortura
- Mottaksplikt: Alle bønder som ønsker det kan selge egg, svin, storfe og lam til Nortura.
- Forsyningsplikt: Gi alle aktører i bransjen lik tilgang på slakt og egg som kjøpes fra Nortura Dette gjør det mulig å drive foredlingsindustri uten å være avhengig av egne produsenter.
- Informasjonsplikt: Alle aktører i bransjen får den samme informasjonen til samme tid. Dette er viktig for å opprettholde like konkurransevilkår.
Markedsregulator har flere verktøy for å sikre balanse i markedet
- Prognoser for tilbud og etterspørsel av kjøtt og egg bidrar til god informasjon om markedet til alle aktører.
- Fryselagring av kjøtt i situasjoner med overskudd reduserer tilførsel til markedet, kraftige prisfall og matsvinn.
- Markedsregulator kan anmode myndighetene om å redusere toll på varer det er underskudd av, for å sikre tilgang.
- Markedsregulator kan foreslå produksjonsregulerende tiltak til Omsetningsrådet.
Mer utfyllende om prissetting, se det nyeste Grunnlagsdokumentet