Munn- og klauvsjuke påvist i Europa. Husk karenstid!

(Oppdatert 28.03.25) Munn- og klauvsjukevirus er per 26. mars påvist i to ungarske storfebesetninger og fire storfebesetninger i Slovakia. Det er svært viktig at alle som er eller nylig har vært på reise i denne regionen iverksetter tiltak før evt. kontakt med norske husdyrhold.

Illustrasjonsbilde ku på båsen. Foto: Nortura

Munn- og klauvsjuke er en liste 1-sjukdom. Den kan gi sjukdom hos storfe, sau, geit, gris og andre klauvdyr. Den er ikke farlig for mennesker. Følgende kliniske tegn er typiske: blærer og sår i munnen, i klauvområdet og på jur og spener. Dyrene kan få nedsatt allmenntilstand, økt spyttsekresjon og halthet. Dødeligheten er vanligvis lav, men smitten spres svært lett, blant annet i luft. Derfor er vindforholdene viktige ved spredning av dette viruset. 

Vi minner om at kliniske tegn ved munn- og klauvsjuke kan forveksles med tegn på blåtunge. Se lenker for bilder og video på animalia.no

Mattilsynet og Veterinærinstituttet følger nøye med på situasjonen rundt de nye påvisningene av munn- og klauvsjuke (MKS). Vi anbefaler alle å holde seg kontinuerlig oppdatert på situasjonen rundt smitteutbruddet, og følge med på Mattilsynet og Veterinærinstituttets hjemmesider.  

Husk karenstid

Helsetjenestene anbefaler at det går minst 1 uke hvis du har vært i husdyrhold i områdene med smitte i Slovakia eller Ungarn før du går inn i et husdyrhold i Norge! Dette gjelder også det restriksjonsbelagte området øst i Østeriket. MKS-virus er meget smittsomt og kan overleve lenge i miljøet. Samme anbefaling gjelder for alle avløsere eller annen arbeidskraft, veterinærstudenter i Slovakia eller Ungarn som har vært i kontakt med husdyr eller vilt, eller har vært på jakt i disse områdene. 

Klær og utstyr som har blitt benyttet, i husdyrrom eller på jakt i de aktuelle områdene må ikke benyttes i norske husdyrrom. Disse er potensielle smittekilder og må håndteres deretter. Grundig rengjøring og desinfisering er viktig for å ødelegge viruset. 

Mat som inneholder kjøtt eller melk som er tatt med fra Ungarn eller Slovakia er også mulige smittekilder, og må ikke gis til svin eller andre norske husdyr. 

Hos Mattilsynet finner du informasjon om karenstid. De skriver følgende: 

  • Hvis du har vært i kontakt med klauvdyr (for eksempel storfe, sau, svin) eller fjørfe i utlandet, skal det gå 48 timer før du har kontakt med klauvdyr eller fjørfe i Norge. Dette gjelder selv om dyra du var i kontakt med i utlandet, så ut til å være friske. 
  • Du må også dusje og skifte klær før du går inn i et anlegg med dyr i Norge etter et slikt utenlandsopphold. 
  • Dersom du er i kontakt med klauvdyr eller fjørfe i land med alvorlige smittsomme sykdommer, bør du vente minst 72 timer før du har kontakt med klauvdyr eller fjørfe i Norge. Denne regelen gjelder for alle som skal inn i anlegget ditt, både deg selv, dine ansatte og andre besøkende. 

For mer informasjon om karenstid, les her!

Tidlig i januar ble det påvist munn- og klauvsjuke i et anlegg med vannbøfler nordøst i Tyskland. Alle de 14 vannbøflene i dyreholdet med påvist smitte ble avlivet, og det ble opprettet restriksjonssoner. Det er ikke funnet smitte i Tyskland i ettertid.

Les hele saken på animalia.no

 

Munn- og klauvsjuke

Munn- og klauvsjuke rammer særlig drøvtyggere og griser. Hvis du har mistanke om sykdommen, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.

Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke om, eller påvisning av, alvorlig smittsom dyresykdom.

Se mer på mattilsynet.no