– Nortura er alfa og omega
Distriktsbonde Robert Søndrål:
– Nortura betyr sikkerhet for avsetning av produktene vi produserer – til høyest mulig pris i markedet. Det er alfa og omega for å kunne drive landbruk rundt omkring i Norge.
Det sier Robert Søndrål som driver med sau i Hol øverst i Hallingdalen. Gården ligger 600 meter over havet med flott utsikt til Hallingskarvet. Søndrål bygde nytt fjøs i 2006 og er heltidsbonde med 250-300 vinterfôra dyr. Som de andre sauebøndene i regionen utnytter han beiteressursene oppunder Hallingskarvet, og grasproduksjonen holder jord og kulturlandskap i hevd i dalen.
Nærhet og oppslutning
– I vårt område er oppslutningen om kjøttsamvirket 98-99 prosent, forteller Søndrål.
– Hvorfor?
– For det første er vi godt fornøyd med Nortura. Og selv om vi holder til langt ute i distriktet, har vi fabrikken på Gol i området, og det er positivt. Vi føler nærhet til Nortura, selv om det er et stort selskap.
Henteplikten avgjørende
Søndrål understreker at han og bøndene i området er svært opptatt av Norturas rolle som markedsregulator.
– Det er viktig at selskap evner å sette prisen i markedet. Men det handler også om at Nortura som markedsregulator har mottaksplikt. Det er klart det er en stor fordel for oss i distriktene. Uten denne løsningen, tror jeg det ville blitt vanskelig å få noen til å hente dyr i de øverste daler og innerste fjorder. Samtidig er det klart samfunnet må være med på å betale for dette, ellers blir det for dyrt, sier han.
Økt verdiskaping
Bøndene i kommunene som grenser til Hallingskarvet leverer lam til gourmetmerket med samme navn, som er utviklet av Nortura gjennom flere år.
– Vi ser at Hallingskarvet-produktene bare øker og øker. Med den kjøpekraften nordmenn nå har, virker markedet nesten uuttømmelig når vi klarer å bygge opp slike merker. Hallingskarvet er et premium-produkt som drar ut en merverdi, ikke bare for oss, men for hele selskapet og de øvrige medlemmene, poengterer Søndrål.
Kort vei til makta
I flere år har Søndrål engasjert seg som tillitsvalgt i Nortura, og er overrasket over mulighetene det gir for å komme med innspill og få innflytelse.
– Jeg har sett at vegen til de som styrer, enten de sitter i konsernstyret eller administrasjonen, er mye kortere enn mange bønder tror der de sliter i sitt daglige arbeid i fjøset. Jeg ser at mulighetene til innflytelse er mye større enn jeg forventet, og det opplever jeg som veldig positivt, sier Søndrål.
Søndrål satt i konsernstyret i Nortura fra 2013 til 2017.