Lokale krefter bak Gilde turmat

(07.07.21) Midt i sentrum av nasjonalparkene Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell ligger Otta og fabrikken Rondane produksjon, tidligere kjent som Nortura Otta. Her produseres Gilde turmat. Rutinerte lokale krefter står bak produksjonen.

Frysetørkekammeret

På utsiden ser fabrikken ut slik den har sett ut siden 1975, men på innsiden er der store endringer på gang. Det tidligere slakteriet har fått nytt liv. Produksjonen er lagt om til turmatproduksjon. Fabrikksjef Svein Leirflaten ble med videre fra slakteriet og startet opp produksjon av frysetørret, langtidsholdbar turmat fra slutten av november 2020. Da hadde han satt sammen et team på syv fast ansatte, alle sammen fra det tidligere Nortura-slakteriet.

– Vi har jobbet sammen i mange år. Mange med lang fartstid på det gamle slakteriet som har mye og verdifull kunnskap om næringsmiddelindustri, sier Svein.

Den lille fabrikken har godt rykte på seg og er en attraktiv arbeidsplass.

– Mange lokale, både tidligere ansatte og nye tar kontakt for å høre om det er mulig å få jobb her, sier fabrikksjefen, som kan legge til at omleggingsprosessen var knalltøff, men at de allerede nå etter kun syv måneder ser at dette går veldig bra.

For de syv ansatte har læringskurven vært bratt.

– Jeg har måttet lære meg helt nye ting, sier tidligere slakter og skjærer Henning Roger Ulen, som har jobbet ved fabrikken i 23 år.

Han hadde verdifull kompetanse innen mottak, ekspedisjon, lagerstyring, næringsmidler og hygiene fra fabrikken og det var derfor Svein ansatte han.

Høy etterspørsel

Det er Nortura som står for utviklingen av de frysetørkete rettene. Hittil er det lansert to retter: lapskaus og pasta Bolognese. Produktene kom i salg i dagligvare allerede i februar 2021. Begge rettene inneholder kjøtt fra Norturas produsenter og eiere. Det er forventet at det lanseres enda en ny rett i september.

– Salget mot dagligvare går bra og etterspørselen er høy. Det er veldig stor interesse for produktet. Det betyr at vi allerede må øke maskinparken, sier Svein.

I begynnelsen pakket de ansatte posene for hånd, men nå har de endelig fått en effektiv pakkemaskin. Det frigjør tid og hender. Den viktigste maskinen i bygget er allikevel Frysetørkekammeret som ruver i sin massivhet inne i en av hallene i fabrikken. Det er inne i den at den magiske prosessen skjer.

Frysetørking er en dehydratiseringsprosess ved lav temperatur som innebærer å fryse produktet, senke trykket og deretter fjerne isen ved sublimering. På grunn av den lave temperaturen som brukes i behandlingen, er kvaliteten på produktet utmerket. Det hele datastyres på utsiden av kammeret og kan overvåkes fra de ansatte sin telefon via en app.

– Forsetter den gode etterspørselstrenden håper vi å være 25 til 40 ansatte ila en femårs-periode, sier en smilende fabrikksjef.

Samarbeid med DNT

Gilde har lange tradisjoner for å være med nordmenn på tur. Gilde og Den Norske Turistforening vil i fellesskap jobbe for at enda flere kommer seg på tur, med god turmat i sekken.

– Vi i DNT er opptatt av opptatt av norskprodusert mat og er glade for at produktet har blitt så godt mottatt i markedet, sier generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang

Øystein Gården er bestyrer på DNT-hytta Rondvassbu. Ronvassbu DNT er midtpunktet i Rondane og har fantastiske turmuligheter på alle kanter. Øystein Gården, som selv har vokst opp på gård, startet som bestyrer av turisthytta da han kun var 27 år gammel.

Øystein Gården på DNT Rondvassbu

– Her på Ronvassbu er det ikke mobilsignal så man sitter tett sammen i de små rommene på kvelden. Det gjør at man lett kommer i kontakt. Folk snakker og deler turerfaringer for det er noe alle sammen har felles. Slik man blir kjent, sier han.

Han tror Gilde turmat vil selge godt på de ubetjente hyttene til DNT, men mener at folk først og fremst handler maten sin i matbutikker før de drar på tur. Derfor synes han det er helt supert at den frysetørka turmaten nå er tilgjengelig i dagligvaren.

– Jeg har trua på konseptet. Kjekt med at det er så lettvint og bare tilsette varmt vann og vips så har du et fullverdig måltid. Dessuten blir det mindre søppel av dette ute i naturen. Her oppe blåser det mye og det er veldig lett at emballasje som matpapir, pålegg og plastikk blir tatt av vinden. Du trenger kun en skje til å spise med og det er lett å pakke sammen etterpå, sier Øystein.

Det er slutten av juni og flere turister både fra inn- og utland har allerede tatt turen til Rondvassbu DNT fra for å gå i fjellet. Noen skal gå skal gå en SignaTUR SAGA, som er en langrute mellom Lillehammer og Snøhetta. Andre skal opp til Rondeslottet eller Veslesmeden på dagstur, og mange av de går med tunge sekker på ryggen i flere dager.

Flere mil hver dag i ulendt fjellterreng krever at en pakker riktig og har med nok mat. Turmaten fra Gilde er lett å ha med seg i sekken og den veier nesten ingenting. De spreke turgåerne på Ronvassbu DNT som vi snakker med, har prøvd produktet og håper at det kommer med enda flere frysetørkete retter fra Gilde fremover.

Turtips

Det meste kjente turene er:

  • Rondeslottet, som er den høyeste og mest populære toppen i området. Fjellet er på 2178nmoh og gir flott utsikt over Rondane og resten av fjellnorge.
  • Rondaneturen. Her går du fra fjellstue til fjellstue i over tre etapper i vakkert terreng.
  • Trekanten – klassisk rundtur i Rondane. Turen tar deg rundt Rondanes største sammenhengene fjellparti adskilt av Rondvatnet, Illmanndalen og Langglupdalen. Se etappebeskrivelse her
  • Rondanevegen – Nasjonal turistveg Rondane. Ruta går fra Venabygdsfjellet til Folldal.

Les mer om Rondane Nasjonalpark her

Rondane nasjonalpark er Norges første nasjonalpark. Her er flere aktive setrer og det er grunnen til at man stadig vekk treffer sau på beite gjennom sommeren. Området dekker nesten 1000 kvadratkilometer. Her har villrein levd i tusenvis av år og er du heldig så får du se de løpe over vidda.

DNT-skilt, veiviser

Relatert informasjon

Relatert informasjon (ekstern)