Reduser risikoen for værklassifisering

(03.07.12) Hver eneste slaktesesong må vi ta en diskusjon med medlemmer som har levert lam som har havnet i kategorien vær. Årsaken er at klassifisør har registrert lukt- og smaksavvik på slaktet.

På beite Foto: Peter BruvoldAv: Finn Avdem, fagrådgiver småfe

Værsmaken kommer av hormonelle endringer hos værlamma når paringssesongen nærmer seg. Slakteoppgjøret blir på under en krone pr kg mens forventningen var over 40 kroner pr kg. Vi skjønner godt at det blir engasjement av slik!

I definisjonen på kategorien vær i klassifiseringssystemet vårt, står det at risikoen er størst etter 1. november. Datoen 1. november er nok satt ut ifra at de fleste starter med paringa i slutten av november. Normal paringssesong varierer fra sør til nord i Norge, og faren for værsmak vil selvfølgelig oppstå tidligere på høsten i Rogaland enn i Finnmark.

I stedet for en dato i året, bør en derfor heller ha som en grov regel at en ikke slakter værlam seinere enn ca tre uker før paringssesongen starter.

Ved intensiv sluttfôring på grovfôr og kraftfôr eller på et godt høstbeite, kan et værlam vokse minst 350 g/dag, dvs litt over 10 kg på en måned. Alle lam bør derfor være sanka fra utmarksbeite seinest 7-8 uker før paringssesongen starter. Da har en tid til å få alle værlam slaktemodne før risikoen for værsmak blir for stor.

Sortering av værlam og søyer/søyelam vil også redusere risikoen for værsmak, samtidig som det blir mer ro i flokken og mindre risiko for "tjuvparing". Sorter derfor søyer, livlam og slaktelam rett etter sanking. Dette gir den beste utnyttinga av haustbeitet og enkleste plukkslaktinga. Dersom slaktelamflokken i tillegg blir sortert etter kjønn, vil risikoen for at værlamma havner i kategorien vær bli redusert.