Godt førjulssalg for Nortura

(23.12.20) Det har vært et godt førjulssalg for Nortura, men koronapandemien har igjen ført med seg utfordringer.

Pinnekjøtt fra Gilde

Som resten av året, har også julesalget vært preget av korona. Strenge smittevernstiltak i serveringsmarkedet satte dessverre en stor demper på salget til Proff. Aktiviteten i dagligvaremarkedet har på sin side vært stor, men mangel på råvare har likevel satt begrensninger for volumet. Utgåtte utenlandsferier og perioder med stengte svenskegrenser har gitt et økt dagligvaresalg gjennom året, spesielt av svin, og derfor sitter vi nå igjen med mindre svinekjøtt enn det som er vanlig på denne tiden av året. Samtidig har enkelte av Norturas fabrikker vært rammet av smitte, noe som selvsagt har vært utfordrende i en hektisk sesong.

Høy etterspørsel etter julemat fra Gilde og Prior
Flere store salgsdager ligger fortsatt foran oss, og det er først på nyåret man kan konkludere med årets julesalg. Tross alt, har førjulssalget imidlertid vært positivt for Norturas merkevarer.

Konserndirektør for rødt kjøtt, Karolina Grønås Henriksen, forteller at etterspørselen etter julemat fra Gilde er stor.

– Vi selger de varene vi har tilgjengelig, men julesalget i volum ligger noe bak fjoråret på grunn av underdekning. Det er gledelig at mange ønsker seg norsk ribbe til jul og vi har jobbet godt med butikkene for å fordele så godt som mulig. Videre så er det gledelig at vi har solgt mer pinnekjøtt i år og her er skal det være god dekning helt inn til juleaften og de påfølgende romjulsdagene.

For hvitt kjøtt og egg går salget svært bra, og i uke 51 ble det levert et rekordstort volum til dagligvarebutikkene. Konserndirektør for hvitt kjøtt, egg og langtidsholdbare produkter, Siw Dejligbjerg Steen, har fått mange positive tilbakemeldinger på det nye Prior-konseptet «hvit jul». 

– Ekstra spennende i år har vært vårt nye julekonsept som er å finne i NorgesGruppens butikker. Her er det et utvalg av aktuelle kjente og kjære, samt nye juleprodukter. Det er utrolig gøy at disse produktene blir tatt så godt imot, sier hun.

Alternativt salg av overskuddsvarer fra Proff
Med avlyste julebord og generelt lav omsetning i serveringsmarkedet, ble Nortura Proff sittende igjen med produkter og råvarer. Flere fabrikker, avdelinger og ansatte har stått på for å skape nye salgsmuligheter for dette overskuddet. Mye har blitt pakket om og solgt gjennom dagligvaremarkedet og flere initiativer er satt i gang for å få solgt det gjenværende. Blant annet åpnet Nortura to test-nettbutikker for salg av pinnekjøtt, en til ansatte og medlemmer, og en til forbrukere. Beholdningen er nå utsolgt og nettbutikkene stengt.

– Salget mot ansatte og medlemmer gikk over all forventning, ca. ti ganger det vi hadde estimert, noe som ga logistikkutfordringer bl.a med forsinkede varer og at ikke alle fikk. Salget mot forbruker gikk omtrent som estimert. Vi er fornøyde, og har fått mye læring fra prosessen som vi tar med videre, sier prosjektleder innovasjon og vekst, Britt Signe Granli.