Nortura i Bondebladet uke 9/2021

 

Årets første produktnyheter fra Nortura

Nortura lanserte hele 23 nye produkter fra Gilde og Prior i årets første lanseringsvindu uke 8. Alle nyhetene er «listet» i dagligvarehandelen – og på medlem.nortura.no under presentasjon av nyhetene har vi satt opp hvor du kan finne de.

Nyheter

Mange av nyhetene er på «frivillig listing», det vil si at butikkene selv velger om de vil ta de inn eller ikke. Ved å etterspørre i din butikk kan du påvirke utvalget. Her ser du litt mer om hver av produktnyhetene.

Gilde Turmat

Gilde Turmat er en helt ny serie med frysetørket turmat. De første produktene som lanseres er Gilde Turmat Lapskaus og Pasta Bolognese. Gilde Turmat passer for alt fra småbarnsfamilien på søndagstur til fjellklatreren, og tilberedes enkelt ved å tilsette varmt vann i posen de kommer i.

Gilde One pot

Gilde One pot er et nytt og praktisk middagskonsept. Produktene inneholder ferskt kjøtt, grønnsaker, pasta eller nudler og saus. Alt er ferdig kuttet opp og tilberedes enkelt i en og samme gryte. Med det får man et raskt, men så godt som hjemmelaget, måltid. Nyhetene som nå lanseres er Gilde One pot Thai red curry, Pasta Toscana og Koreansk wok.

Gilde Fiks ferdig

Når man ikke ønsker eller har mulighet til å bruke tid på å lage mat, er nye Gilde Fiks ferdig Chili con carne perfekt. Dette er en ferdig middag eller lunsj for en person, som kun trenger oppvarming. Produktet kommer i Norturas nye og klimasmarte kartong for langtidsholdbare produkter, og kan dermed ligge klart i tørrvareskapet til en dag man trenger et raskt og enkelt måltid. Produktet er nøkkelhullsmerket.

Gilde Lyst kjøtt

Gilde Lyst kjøtt er en helt ny produktserie bestående av magre og proteinrike svineprodukter. Alle produktene er nøkkelhullsmerket, renskåret og raske å tilberede. Med et utvalg av naturelle og spennende smaker, passer produktene perfekt til både hverdag og helg. Produktene som nå lanseres er Gilde Lyst kjøtt Strimler, Strimler asiatisk krydret, Indrefilet, Indrefilet smaksrik paprika, Ytrefilet og Ytrefilet tomat og urter.

Gilde XL grillpølse

Endelig blir våre populære bensinstasjonspølser til salgs i dagligvarebutikkene. Dette er ekstra store og saftige pølser med masse smak. Grillpølsene kommer i to smaker; Gilde XL grillpølse og Gilde XL Ost og Chili grillpølse. Ostepølsen er allerede premiert med NM Gull.

Gilde Santalona

Nå får en av landets mest populære salamier, Gilde Siliana salami, følge av den spanskinspirerte nyheten Gilde Santalona salami. Salamien er ikke for sterk og passer til både brødskiven, pizza og tapas.

Gilde Familiens salami mini

For barnefamilien lanserer Nortura et nytt produkt i Gildes Familens-serie; Gilde Familiens salami mini. Dette er små og milde salamiskiver, med lavere saltinnhold enn lignende produkter – et perfekt alternativ til matpakken.

Gilde Ekte røkt skinke

Nyheten Gilde Ekte røkt skinke er røkt på ekte bøkeflis, og som folkefavoritten Gilde Kokt skinke, er denne også laget av hele muskler fra skinken på grisen. Produktet er nøkkelhullsmerket.

Gilde Ovnsbakt grov dansk leverpostei

Mange har fått øynene opp for dansk leverpostei de siste årene, og nå lanseres endelig Gilde Ovnsbakt grov dansk leverpostei. Posteien er laget etter tradisjonell dansk oppskrift, men selvfølgelig med råvarer fra den norske bonden.

Gilde Ovnsbakt leverpostei med sopp og pepper

En annen leverpostei-nyhet er Gilde Ovnsbakt leverpostei med sopp og pepper. Leverposteien har små biter av champignon og er krydret med svart pepper – en ordentlig smakfull nyhet.

Gilde Ternet kjøttpølse

Nyheten Gilde Ternet kjøttpølse er et praktisk valg når man ikke har behov for en hel pølsepakke, eller om man har dårlig tid og ønsker ferdig oppkuttede pølser. De ternete pølsebitene kan for eksempel brukes i pastaretter, omelett eller pytt i panne.

Gilde Ternet bacon av bog

Veldig mange bruker bacon som topping på alt fra fisk til pannekaker. Om man ønsker et magrere alternativ er nyheten Gilde Ternet bacon av bog perfekt. Produktet er laget av bog i stedet for sideflesk og har derfor 40 prosent mindre fett enn vanlig bacon.

Gilde Skikkelige kjøttboller

Gilde Skikkelige kjøttboller er et nytt tilskudd i Gildes Skikkelige-serie. Produktserien består også av karbonader og kjøttkaker, og er laget av kun naturlige råvarer. Produktene har sprø stekeskorpe og er et smakfullt alternativ til raske hverdagsmiddager. Gilde Skikkelige-serien får nå et nytt design og en mer klimasmart emballasje, hvor 50 prosent av plasten er laget av resirkulerte plastflasker.

Prior Hønsegården brune egg

Nortura lanserer for første gang brune egg fra Prior under konseptnavnet Hønsegården. Eggene kommer fra to utvalgte gårder og hønene har tilgang naturlig dagslys igjennom vinduer og veranda. Hønene har også tilgang til sysselsetting igjennom grovkorn, skjærsand, hakkesten og leker. Eggene er brune, rett og slett fordi de kommer fra brune høner, og hønene er av rasen Hybrid Lohmann Brown Classic og ISA Brown.

 


 

Revisjon av klassifisering med lengdemåling for storfe

Animalia har gjennomført den årlige revisjonen av klassifiseringen av storfe for å sikre at slaktene blir riktig bedømt og får riktig klasse. Ved årets gjennomgang ble det funnet avvik på lengdemåleren ved fem slakterier. Animalia anbefalte også en mindre justering av likningen som beregner slaktets klasse.

Klassifiseringsutvalget har vedtatt å gjøre en mindre justering av likningen for klassefastsettelse som i gjennomsnitt gir en økning i klasse på 0,14. Den nye likningen ble tatt i bruk fra og med 8. februar.

Kalibreringspunkt

Det ble ved Animalias revisjon og bransjen sin egenkontroll avdekket at enkelte slakterier ikke hadde riktig kalibreringspunkt, noe som har medført at slakt levert til disse slakteriene har fått litt for god klasse i forhold til hva som er riktig bedømmelse. Slaktenes lengde er målt ca. 5 cm for kort på disse slakteriene, og dermed har klassen blitt vurdert for godt. Dette har gått i bøndenes favør. Klassifiseringsutvalget vedtok at dette måtte rettes opp snarest. De øvrige slakteriene har hatt rett kalibreringspunkt, og dermed rett klassifisering.

Våren 2020 tok Klassifiseringsutvalget initiativ overfor Justervesenet for å få inn en kontrollmåling av lengdemålingsutstyret inn i deres øvrige kontroller på slakteriene. Dette arbeidet blir sluttført i 2021.

Se mer informasjon på medlem.nortura.no/storfe og animalia.no.

 


 

Kampanje – vinn en grill på Gilde Facebook!

Hvilken Gilde Grillpølse ville du lagt på grillen, vanlig eller XL? Vinn grill til en verdi av inntil 9900,-

Kampanjen og konkurransen foregår fram til 4. april og kun i sosiale medier. Du deltar i konkurransen ved å kommentere konkurransepostene på www.facebook.com/Gilde.

Vi trekker totalt 4 vinnere tilfeldig blant alle som deltar.

 


 

Marked

Det slaktes ca. 2 900 storfe denne uken og dekningsgraden er på 66 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca.15 500 gris som gir en dekningsgrad på 76 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes noe småfe og det er lokaldekning på sau og lam.

 


 

Pris

Avregningsprisen på storfe og kalv reduseres med kr 2,00 per kg fra mandag 1. mars, dette grunnet redusert engrospris med kr 1,30, og økt omsetningsavgift med kr 0,70 per kg. Prisen trappes opp igjen inn mot sommeren, henholdsvis 5. april, 19. april og 3. mai. Se prisløype på medlem.nortura.no/storfe.

Avregningsprisen på lam økes med kr 1,30 per kg mandag 1. mars, grunnet økt engrospris.