Nortura i Bondebladet uke 35/2021

 

Roboten «Ståle» gjør skjærejobben lettere

Nortura Rudshøgda har i løpet av sommeren fått installert en knivrobot som kan slipe 600 kniver i løpet av et skift. Satsingen gir flere HMS-fordeler og er en viktig del av arbeidet med å modernisere og styrke norsk matindustri.

Fabrikksjef Fred Bakkejord

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at den gjør en veldig god jobb med knivene, så det er mange som er fornøyd. På denne måten kan vi redusere risikoen for HMS-hendelser og skader, sier fabrikksjef Fred Bakkejord.

Frem til nå har alle i skjæreavdelingen ved Nortura Rudshøgda hatt ansvar for å slipe sine egne kniver. Når man jobber som kjøttskjærer er man helt avhengig av gode verktøy, og en skarp kniv er viktig for å unngå uhell. Maskinen som kommer fra Tyskland, kan slipe 600 kniver i løpet av et skift. Målet er at den etter hvert skal gjøre jobben for flere Nortura-anlegg.

Viktig med automatisering

– Vi har brukt noen dager på å få den opp og gå og skal teste den litt her framover. Etter hvert som vi ser hvor stor kapasiteten den har vil vi ta med flere skjæreanlegg. Vi har allerede fått spørsmål fra andre anlegg for når de kan få kniver herfra. Maskinen har stor kapasitet og kan slipe kniver langt utover vårt forbruk, sier Bakkejord, og legger til at satsingen er viktig fordi vi er helt avhengig av automatisering for å være konkurransedyktige i fremtiden.

Se «Ståle» i drift 

 


 

Nortura øker effektivitetstillegget på sau

Nortura har behov for mer sau. Det er også behov for å styrke prisstimulansen til å slakte sau før og etter den mest hektiske slaktesesongen for lam. Konsernstyret har derfor bestemt å øke effektivitetstillegget med kr 1 til kr 3 pr kg.

Sau på fjellet

Vedtaket er gjort med tilbakevirkende kraft. Det betyr at alle som har slaktet sau og ung sau i ukene 31, 32 og 33 og fått avregning vil få en etterbetaling.

Effektivitetstillegg på sau er på kr 3,00 pr kr i ukene 31-35 og ukene 42-45.

 


 

Enkel middag i nye kampanjer fra Gilde og Prior

Nyhet! Gilde klar ferdig spiseklar. Proteinrik og sunn spiseklar ytrefilet av svin som passer perfekt til supper, salater og wraps. Like god varm som kald!

Serien er i to ulike smaker, Gilde Klar Ferdig Tex Mex og Gilde Klar Ferdig Thai.

Gilde Klar Ferdig

Prior ferdige middagsretter

Lei av en tung hverdag? Prøv noe lett til middag hjemme da vel! Godt, sunt, fort.

Prior ferdige middagsretter

Kampanjene vil du se i ulike medier. Se etter disse produktene neste gang du handler i butikken.

                     


 

Meld fra om dyrekadaver snarest

Ikke la dyrekadaver bli liggende ute, meld inn via webportalen så fort som mulig så unngår du både lukt, åtseldyr og fugler. Merk kadaverplassen godt om du ikke er hjemme, og husk at plast må ikke forekomme i leveransen til kadaverbilen!

Det er Biosirk Norge som har ansvar for kadaverhenting i Norge (unntak Finnmark), og de fakturerer alle slakterier for ordningen. Det kan gå inntil 5 virkedager før kadaver blir henta.

Innmelding av dyrekadaver gjør du via kadaver.biosirk.no. Henting som avbestilles etter at bil er sendt ut kan medføre gebyr for bomtur på kr. 800,- +mva.

Kadaverordningen omfatter:

  • Storfe, kalv, småfe og svin.
  • Smågris, lam, fjørfe skal samles og fryses inn på gården og hentes sammen med store dyr.

Kadaverordningen omfatter ikke:

  • Kadaver av hest, fallvilt, mv. Ved levering betaler leverandøren en enhetspris. Kadaverhenting av hest koster kr. 2000,- + mva uavhengig av medlemskap i Nortura eller ikke.

Ved innmelding av kadaver, husk:

  • Dyr som det skal tas prøve av skal ha øremerker. For alle andre dyr skal øremerker fjernes.
  • Hestesko, klave, tjor, tauverk, plast mv. skal også fjernes.
  • Plast må ikke forekomme i leveransen til kadaverbilen!
  • Ta dyret ut av fjøset og legg dyret på en tørr, skyggefull, og godt merket plass.
  • Ha en fast plass for henting av kadaver, plassen må være lett tilgjengelig for kranbil.
  • Dekk dyret til med trelemmer eller trepaller, litt luft er bra. Ikke bruk plast!

Prøveuttak av døde produksjonsdyr

Biosirk skal ta hjerneprøver av alle selvdøde eller avlivede storfe over 4 år og sau/geit over 18 måneder. Bor du i Finnmark eller et område uten avtale må du varsle Mattilsynet for prøveuttak.

 


 

Marked

Det slaktes i underkant av 4 500 storfe uke 35 og dekningsgraden er 99 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca. 15 400 gris uke 35 som gir en dekningsgrad på 80 prosent. Det er åpnet for import.

Det er lokal dekning av sau og lam uke 35.

 


 

Pris

Avregningsprisen på storfe/kalv går ned med kr. 0,70 per kg, og lam med kr. 1,00 per kg fra mandag 30. august grunnet redusert engrospris.