Nortura i Bondebladet uke 18/2021

Nortura forventer stort grillsalg og lanserer flere nyheter fra Gilde og Prior

I fjor økte salget av grillprodukter fra Gilde og Prior med 25 prosent. Fordi mange også i år skal feriere i innlands forbereder Nortura seg på en ny, stor grillsesong. Blant årets nyheter finner man eksotiske smaker, nye typer grillprodukter og et bredt utvalg av såkalt «comfort food».

– Vi forventer at det i år som i fjor vil bli flere grillmåltider som følge av at mange ferierer i Norge. Samtidig øker dagligvaresalget generelt som følge av stengte svenskegrenser. Vi tar med oss erfaringene fra i fjor og er godt forberedt til årets sesong, sier markedsdirektør i Nortura, Nina Rishovd Stavenæs og legger til:

– Samtidig er været alltid en joker i denne sesongen. Vi håper på godt grillvær, men tilpasser produksjonen etter behov.

Mattrender farget av pandemien

Flere av årets mattrender kan knyttes direkte til pandemien. Ifølge en undersøkelse gjort av Stiftelsen Norsk Mat (tidl. Matmerk) ble flere opptatt av matens opprinnelse i 2020. 84 prosent av de spurte sa de var svært eller noe opptatt av å velge norsk mat i 2020, mens andelen lå på 75 prosent i 2019.

– Mange ønsker å støtte den norske bonden og norsk næringsliv, samtidig som det nære føles trygt. Ikke minst har bruken av antibiotika i internasjonal kjøttproduksjon blitt belyst det siste året. Den norske kjøttproduksjonen med svært lav bruk av antibiotika har dermed blitt enda mer attraktiv, sier Rishovd Stavenæs.

Hun ser også endringer i spisevaner etter et år med mye tid tilbragt hjemme.

– I fjor så vi at grill kan være aktuelt til flere måltider enn middagen. Siden vi er mer hjemme kan grillen også benyttes til lunsj og frokost. Vi ser også at flere ønsker å prøve seg på store kjøttstykker ment for deling nå som man har mer tid å bruke på matlagingen. Samtidig forventer vi et oppsving i enkle løsninger til grillen, som følge av flere grillmåltider.

«Comfort food», eksotiske smaker og nye type grillprodukter

Nortura tilbyr i år et bredt utvalg av både nye og kjente grillprodukter, for alle anledninger. Enkel og skikkelig god kosemat, såkalt «Comfort food», er beskrivende for mange av årets nyheter. Det blir pølser, spareribs, kyllingvinger og kyllingklubber med både kjente og mer spennende smaker.

– Siden vi ikke kan reise noen steder lager vi våre egne eksotiske matopplevelser hjemme. Koreansk var stort allerede i fjor og fortsetter sin popularitet. Ellers kommer Sørøst-Asia og også meksikansk, som egner seg godt på grillen, sier Rishovd Stavenæs.

I fjor lanserte Nortura en rekke nye type produkter til grillen. De som ikke fikk testet grillplanke/-filet, grillkobra eller flatbird får igjen sjansen denne sesongen, og i år utvides utvalget med flere smaker. Og vil man imponere med noe helt nytt, er Prior-nyheten kyllinglår bikers handle noe gjestene mest sannsynlig ikke har fått servert før.

Her kan du lese om alle nyhetene fra Gilde og Prior og i hvilke kjeder/butikker de selges.


 

Nyhetene i flere kanaler framover

Både Gilde og Prior vil inspirere og friste med nyhetene og grillvarianter gjennom SOME, og andre kanaler i hele sommer.

gilde.no/konsept/grill er det endelig grillsesong! Gildes grillunivers gir deg gode grunnleggende tips og triks om hvordan du kan oppnå de beste, mest smakfulle og saftigste resultatene på grillen. Her finner du inspirasjon til alt fra pølser, biff, tilbehør til grillmaten, marinader og andre BBQ-retter.

Lise Finckenhagen løfter Prior Sommer til nye høyder

Lise Finckenhagen vil gjennom reklame i ulike kanaler vise hvor enkelt du kan velge lett, smakfull og norsk sommermat. For inspirasjon gå til prior.no/inspirasjon/grillmat. Prior har flere ovnsklare produkter i aluskål og som kan settes rett på grillen. Produktene fra Prior finner du i NorgesGruppens butikker.


 

Fagutvalgene i Nortura

Styret har oppnevnt fagutvalgene for 2021 – 2022. Selv om det er dyreslagsrepresentantene i de 6 Arbeidsutvalgene (AU) som i praksis utgjør fagutvalgene, så er det styret som formelt oppnevner.

Fagutvalg gris
Håvard Knygh, Sømna, Oddbjørn Øverland, Sandeid, Sverre Tyldum, Høylandet, Hans O. Erikstein, Bø i Telemark, Trond Steinar Løvdal, Øvrebø, Olav Enger Olsen, Østre Gausdal og Per Olav Krekling fra Hokksund (tilleggsrepr. smågris).

Fagutvalg storfe
Martin Mæland, Vigrestad, Stein Rønjus Hålien, Lomen, Bjarte Myren, Bjordal, Fred Tore Fagereng, Straumsjøen, Geir Håvard Valstad, Skogn og Ole Kai Sørbøl, Gol.

Fagutvalg småfe

Bård Tore Berntsen, Rennebu, Siv Meling, Austre Åmøy, Ragnhild Engan, Innhavet, Else Horge Asplin, Nesbyen, Wenche E. Rustad Wangen, Kapp og Reidar Kallestad, Fonnes.

Fagutvalg egg

Sissel H. Johansen, Risøyhamn, Maria Helliesen, Nærbø, Bjarne Aga, Nå, Svein Iver Gjøby, Degernes, Kolbjørn Frøseth, Spongdal og Iver Isum fra Sør-Fron.

Fagutvalg fjørfekjøtt

Kirsten Kverneland, Kvernaland, Per Runar Lia, Hvittingfoss (tilleggsrepr. oppaler), Jens Petter Otterstad, Rygge, Haakon Andreas Alm, Stange, Tore Rennan, Beistad, Magnus Aandstad, Rakkestad og Synnøve Veien, Nærbø (tilleggsrepr. rugeegg).

Alle fagutvalgene har i tillegg en representant hver fra styret i Nortura, og representant fra administrasjon. Sekretærer i fagutvalgene er fra Nortura. Kontaktinformasjon og oversiktene er lagt ut på medlem.nortura.no/organisasjon/eierorganisering/fagutvalg.


 

Nå starter turen på butikken!

Gilde turmat er laget av Gilde til den norske turgåer.

Turmat skal ikke bare inneholde næringsstoffer du trenger på turen. Det skal også smake godt. For smaker det godt tror vi tur-opplevelsen blir enda bedre. Derfor er Gilde Turmat lett å ta med seg, lett og lage og ikke minst skikkelig godt! Gilde Turmat finner du i tørrvare-hylla på Coop og NorgesGruppen.

Takk til alle dere som har bidratt med gode tilbakemeldinger og positiv reklame om vårt nye produkt som vi er skikkelig stolte av!


 

Marked

Det slaktes ca. 3 700 storfe denne uken og dekningsgraden er 83 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca. 19 800 gris som gir en dekningsgrad på 98 prosent. Det er åpnet for import.

Det er lokaldekning på sau og ingen slakting av lam.


 

Pris

Avregningsprisen for ung okse, kastrat og kvige økes med henholdsvis kr. 0,87 per kg, ung ku, ku og okse med kr. 0,95 per kg og kalv over 50 kg med kr. 0,76 per kg fra mandag 3. mai, økningen er grunnet økt engrospris med kr. 0,70 per kg og økte hudverdier. I tillegg økes det ekstra avtaletillegget med kr. 0,50 per kg til kr. 1,50 per kg. Ekstra avtaletillegg står ut uke 25 (27. juni).

Det innføres ei ny vektgruppe for gris i intervallet 95,1 – 97,0 kg, prisen i gruppen økes med kr 0,80 per kg. Dette er for å differensiere prisnedgangen på gris over 95 kg på et ekstra intervall.