Nortura i Bondebladet uke 16/2021
Nå kommer turmaten i matbutikken
Med kompasskursen staket ut mot tørrvarehylla skal Gilde lære turglade nordmenn å begynne turplanleggingen i butikken. For første gang kan man kjøpe frysetørket turmat i dagligvarehandelen. Gilde Turmat har allerede fått god respons.
– Det har vært mye positiv oppmerksomhet rundt lanseringen, så det er moro! Folk synes det er bra at frysetørket turmat tilgjengeliggjøres i dagligvarehandelen. Mange har vært interessert i å ta produktene inn, og vi har fått henvendelser fra butikker over hele landet, sier Siw D. Steen, Konserndirektør i Nortura.
Gilde Turmat er produsert med norsk kjøtt og frysetørket og pakket ved foten av Rondane, i et av landets flotteste områder for friluftsliv. Turmaten er et samarbeid med Den Norske Turistforening (DNT), som også skal selge turmaten på flere av sine hytter.
Humoristisk kampanje
Fra fredag 9. april kjøres en landsdekkende turmat-kampanje som vil bli godt synlig for forbrukerne gjennom tv, print, sosiale medier og display. Filmene er humoristiske og trekker bokstavelig talt tur-sjargongen inn i butikken ved å vise turkledde mennesker med kart og kompass på jakt etter tørrvarehyllene. Kampanjen henvender seg både til hvermannsen og erfarne tur-folk.
Design inspirert av DNT
Designet på turmatpakkene er lett gjenkjennelig for frilufts-interesserte og gjenspeiler DNTs merking av sommer – og vinterløyper i marka.
– DNT har prøvesmakt og gratulerer med et velsmakende og ikke minst flott utformet tilskudd til turmatmarkedet. Vi er opptatt av norskprodusert mat og er sikker på at Gilde Turmat blir å finne i mange tursekker fremover, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.
Om Gilde turmat:
Frysetørket mat er lett å bære med seg når man skal på tur. Rettene er vakuumpakket og måltidet tilberedes på en enkel måte ved å tilsette varmt vann i posen de kommer i. Dette gir et varmt og næringsrikt måltid. Smakene er milde og tilpasset alle aldre.
Gilde har lange tradisjoner for å være med nordmenn på tur, og har de siste fire årene vært strategisk samarbeidspartner og turpartner med Den Norske Turistforening.
Se mer på gilde.no/turmat
Når er ei kvige kvige?
– Etter at Nortura innførte kvigeavtalen har vi fått noen henvendelser fra produsenter som ikke har fått med seg at ei kvige blir ung ku på 731 dager, sier Bengt Egil Elve, rådgiver storfe i Nortura.
Slaktekategori har for hele bransjen blitt bestemt ut fra alder i dager siden regelverket ble endret i 2011.
Et hunndyr som er fra og med 301 til og med 730 dager gammel regnes som kvige uavhengig om hun har kalvet eller ikke.
- En kalv er slaktedyr som er 300 dager eller yngre
- Ung okse og kvige er slaktedyr fra de er 301 til og med 730 dager
- Ung ku og okse er slaktedyr som er 731 dager eller eldre
- Når kua passerer 1460 dager, skifter den kategori fra ung ku til ku
- Kategori kastrat er spesiell da den går fra 301 dager og opp til 1460 dager
Se egen tabell og mer informasjon
Kristina Veseth fra Leirfjord Årets ammekuprodusent 2020
Utmerkelsen «Årets ammekuprodusent» er opprettet av Nortura, Animalia, KLF og TYR for å øke bevisstheten rundt god drift i ammekuproduksjonen.
Vi gratulerer vinneren, og er glade over at vi kan presentere Kristina Veseth, Leirfjord som Årets ammekuprodusent 2020.
Kristina Veseth tok over gården og drifta etter sine foreldre i 2018. Det ble i sin tid startet opp med kryssninger, men i dag insemineres så å si alle dyr – og det benyttes bare Charolaissemin.
– Kristina er en verdig vinner. Hun driver i et fjøs hvor nødvendigvis ikke alt ligger til rette for å nå toppen, men det gjør hun likevel ved å utnytte seg fullt ut av de ressursene hun har. Hun henter marginer på bevisst avl og svært godt stell. Dyra er tillitsfulle og rolige. Nortura er stolte av å ha denne produsenten om leverandør, og gleder oss over at vi får følge den unge bonden fremover, sier Emma Lorentzen Lauman, besetningens Nortura rådgiver.
Aktuelt med grønfôrbeite av haustrug og raigras til overskotslamma i år?
Dersom du ynskjer lage eit tidleg grønfôrbeite til overskotslam, kan ei blanding av haustrug og italiensk raigras vera aktuell. Bruk 9-10 kg haustrug og 2-3 kg raigrasfrø pr dekar for å få passeleg mengde planter pr kvadratmeter.
– Behovet for beite vil vera lite i starten, difor vil ca 0,1-0,2 dekar pr lam vera nok i fyrste omgang. Da er mest mogleg av innmarka tilgjengeleg for tradisjonell vårbeiting, seier Finn Avdem, fagsjef småfe i Nortura.
I slutten av juni, etter at sauen er slept til utmarka, kan ein så ytterlegare 0,3 dekar pr overskotslam med grønfôrbeite. Rugen er smakeleg og kan vera beiteklar etter ca fire veker ved gode forhold. Ein har da rikeleg med beite til overskotslamma og sannsynlegvis også til sluttfôring av ein stor del av lamma som ikkje er slaktemogne ved sanking. Rugen buskar seg og kjem raskt etter avbeiting, men raigraset vil overta meir og meir utover sommaren og hausten.
Dette er frå ein av artiklane under kategorien Lamming, gå inn for å lese meir om dette om det er aktuelt for deg.
Marked
Det slaktes ca. 3 800 storfe uke 16 og dekningsgraden er 78 prosent. Det er åpnet for import.
Det slaktes ca.17 400 gris uke 16 som gir en dekningsgrad på 87 prosent. Det er åpnet for import.
Det er lokaldekning på sau, og ingen slakting av lam denne uka. Se plan for slakting av lam fram mot sommeren.
Pris
Avregningsprisen på storfe og kalv økes med kr. 0,70 per kg fra mandag 19. april grunnet økt engrospris.