Nortura i Bondebladet uke 14/2021

 

Felleskjøpet selger kvalitetsmat i utvalgte butikker

Felleskjøpet og Nortura går sammen om et nytt pilotprosjekt for å selge kvalitetsmat i Felleskjøpets butikker. Konseptet skal nå testes i fem butikker på Østlandet.

Trond Fidje fra Felleskjøpet og Petter Brinchmann fra Nortura i pilotprosjekt kvalitetsmat i bondens butikkTrond Fidje fra Felleskjøpet og Petter Brinchmann fra Nortura i pilotprosjekt kvalitetsmat i bondens butikk.

Nortura og Felleskjøpets eiere, den norske bonden, har lenge ønsket å selge sine kvalitetsprodukter gjennom Felleskjøpets landsdekkende butikker. Fra 25. mars blir dette en realitet når utvalgte matvarer fra Norturas restaurant-sortiment blir å finne i Felleskjøpets butikker på Holstad, Kløfta, Hamar og Barkåker.

– Vi håper og tror at dette er starten på en ny varekategori i våre butikker. Vi er bondens selskap og driver bondens butikk. Da faller det naturlig at vi også kan tilby noen av kvalitetsproduktene våre kunder selv produserer. Vi starter i det små med noen utvalgte varer og forhåpentligvis kan vi utvide tilbudet på sikt, sier Trond Fidje som er nordisk direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri.

Matvarene som selges hos Felleskjøpet er råvarer som normalt bare selges til hotell- og restaurant-markedet, og i tillegg vil man finne turmat og langtidsholdbare basisvarer. Utvalget vil følge sesongene med for eksempel grillmat i sommerhalvåret.

– Ideen bak pilotprosjektet er å løfte frem den gode maten slik at vi gjør gode norske råvarer mer tilgjengelig. Den norske bonden produserer mat av høy kvalitet. Nå kan både bonden og øvrige kunder hos Felleskjøpet handle mat rett fra bonden, sier Petter Brinchmann, Konserndirektør for Proff og industri.

Kvalitetsmat i din lokale Felleskjøpet-butikk

Bærekraftig og lokalprodusert mat er etterspurt hos forbrukerne og det produseres mye kvalitetsmat i Norge. Salg av bondens egne matprodukter kan gi nye muligheter både for produsentene og kundene.

– Vår langsiktige visjon er å kunne utvide konseptet vi nå tester til å bli en fast del av vårt sortiment i mange av våre butikker. Vår nærhet til bonden og lokale tilstedeværelse rundt omkring i hele Norge gir oss et godt utgangspunkt for å kunne skape bondens eget marked med lokal mat i våre butikker, sier Fidje.

Felleskjøpet har 104 butikker over hele landet. Felleskjøpets butikk på Fornebu er en av butikkene hvor pilotprosjektet kjøres. Denne butikken åpner i nye lokaler våren 2021 og vil bli en konseptbutikk tilpasset mer urbane kunder.

– Det er voksende interesse for kvalitetsråvarer og her har vi en unik mulighet til å skape nye arenaer for bondens produkter. Vi håper også at mange urbane matkjennere vil like dette tilbudet, sier Brinchmann. 

7 av 10 mener det er viktigere nå enn før å støtte norsk landbruk, norsk matproduksjon og selvforsyning, ifølge en kartlegging fra Nofima 2020.

Om produktene:

Maten selges i store forpakninger og man vil finne en rekke kvalitetsprodukter som ikke selges i dagligvaremarkedet.

Tronfjell velhengt spekeskinke, som ble kåret til Norgesmester i 2020, er en av Norturas absolutte topp-produkter til proffmarkedet. Skinken er produsert på Tynset, lagret i 24 måneder og er skåret i tynne skiver.

Pilotbutikkene vil også selge stykningsdeler av Livèchekylling fra tre gårder i Østfold. Dette er kylling kylling fôret med lokalt fôr tilsatt urten løpestikke, og kvalitet av høy klasse. Hamburgere og pølser produsert spesielt for det profesjonelle mat-markedet vil også være å finne i hyllene hos Felleskjøpet.

Øvrig sortiment vil være Gilde Karbonader, langtidsholdbare produkter som Chili con carne og Brun lapskaus, samt den nye Turmat-serien til Gilde.

 


 

Oppstarten av Prior Norsk har vært en suksess så langt

Prior har alltid vært basert på kun norske fjørferåvarer, og nå ønsker vi å gjøre fôret også enda norskere. Vi meldte i høst at Prior har som mål å produsere 2 millioner kyllinger i et pilotprosjekt der kyllingene får fôr med en norskandel helt oppe på 90 %. Det er Prior som eier prosjektet.

Vi er allerede på god vei, og pr i dag er produksjonen av 400.000 kyllinger allerede fullført eller påbegynt. Det er en fantastisk start som vitner om stor interesse og iver i å videreutvikle produksjonen vår.

Hovedmålet med pilotprosjektet er å bygge erfaring for videreutvikling så vi kan ha verdens mest bærekraftige kyllingproduksjon.

– I det nye fôret er importert soya blant annet byttet ut med norske erter, åkerbønner og raps. Hovedutfordringen på sikt er naturlig nok en begrenset tilgang av norske proteinråvarer, og vi ønsker dialog med kornprodusenter inn i diskusjoner der det er naturlig for å videreutvikle markedsorienteringen av kornproduksjonen, sier Atle Løvland, utviklingsdirektør fjørfe i Nortura.

Kyllinger
Kyllinger på Senter for husdyrforsøk, NMBU. Foto: Atle Løvland, Nortura

 


 

Nortura har innført ekstra avtaletillegg

Grunnet stort behov for norsk storfekjøtt i markedet har Nortura innført ekstra avtaletillegg på storfe fra 22. mars mot opprinnelig plan 19. april. Tillegget er på kr 1,00 per kg og kommer i tillegg til leveringsavtale storfe.

På opprinnelig plan var ekstra avtaletillegg satt opp med kr 0,60 per kg fra uke 16, og ytterligere økning med kr 0,60 per kg fra uke 18, i sum kr 1,20 per kg fram til og med uke 25. Ved innføring allerede nå med kr 1,00 per kg økes satsen fra uke 18 med kr 0,50 per kg, til sum kr 1,50 per kg.

Ny prisløype storfe:

Dato

Uke 12
22.3.21

Uke 14
5.4.21

Uke 16
19.4.21

Uke 18
3.5.21

Uke 26
28.6.21

Endring i Engrospris

 

kr 0,80

kr 0,70

kr 0,70

 

Ekstra Avtaletillegg

kr 1,00

   

kr 0,50

- kr 1,50

Endring i Omsetningsavgift

 

- kr 0,70

     

Endring i utbetalingspris i alt

kr 1,00

kr 1,50

kr 0,70

kr 1,20

- kr 1,50

 


 

Ny organisasjonsleder i region Vest og Agro

Øyvind Hebnes (50) er ansatt som ny organisasjonsleder i region Vest og Agro, etter Ingvill Jorunn Jørgensen, som går av med pensjon i mai. 

Øyvind Hebnes

Øyvind Hebnes får ansvar for oppfølging av de tillitsvalgte eierne i de to regionene som strekker seg fra Romsdalsfjorden i nord til og med Agder i sør.

Øyvind og kona bor på Finnøy, driver med melkeproduksjon og en konsesjonsbesetning egg for Prior. Han har tidligere vært selvstendig næringsdrivende innenfor bygg- og eiendom, salgssjef i Felleskjøpet RA, avdelingsleder i Boligparter og markedssjef i lokalavisa Øyposten. Han er utdannet snekker og agronom.

Øyvind hadde sin første arbeidsdag i Nortura 1. februar, og tar over etter Ingvill Jorunn Jørgensen, som går av med pensjon i mai. Mange av dere eiere har nok «truffet på» Øyvind gjennom kretsmøtene og regionutvalgsmøtene på Teams.

 


 

Marked

Det slaktes ca. 2 900 storfe denne uken og dekningsgraden er 49 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca.17 600 gris som gir en dekningsgrad på 88 prosent. Det er åpnet for import.

Det er lokaldekning på sau og lam.

Påskesalget av egg er i år større enn noen andre år, og i hele tre uker før påske var salget uvanlig stort. Påskeuka har færre salgsdager og normalt noe lavere salg. Egglageret er nå på et helt minimalt nivå.

 


 

Pris

Avregningsprisen på storfe økes med kr. 1,50 per kg fra mandag 5. april grunnet økt engrospris med kr. 0,80 per kg og redusert omsetningsavgift med kr. 0,70 per kg. I tillegg er det økt pris på de høyeste vektgruppene for ung okse, kvige og kastrat – se pristabell for detaljer.

Avregningsprisen på slaktegris økes med kr. 0,20 per kg, og purke med kr. 1,70 per kg fra samme dato grunnet økt engrospris. Smågrisprisen økes samtidig med kr. 20,- til 880,- per stk for helsegris ved 25 kg.