Nortura i Bondebladet uke 8/2020

 

Bedret årsresultat for Nortura – til tross for svak avslutning på året

Driftsresultatet økte med 109 millioner kroner i 2019. Resultatet i siste tertial ble langt svakere enn normalt for perioden. Resultat før skatt endte på 110 millioner i 2019. 

Betydelige negative engangseffekter og svekket kostnadseffektivitet i morselskapet, samt reduserte resultater i datterselskapene, trekker ned.

Konsernets driftsinntekter i 3. tertial endte på 8,7 milliarder kroner, en økning på 0,9 % målt mot fjorår. For året økte omsetningen med 1,2 %. Omsetningen i konsernet trekkes opp av godt julesalg, økt salg av hvitt kjøtt og vekst i datterselskapene, mens salget av rødt kjøtt faller mot fjorår.

For året samlet økte driftsresultatet i Nortura med 109 millioner kroner. Bedret balanse, både i totalmarkedet og i Norturas kommersielle varestrøm, bidro til færre overskuddsutfordringer i første halvdel av året. Samtidig har iverksatte tiltak (‘Forbedringsprogram’) bidratt til industrielle driftsforbedringer og reduserte svinnkostnader gjennom året. Tiltak i programmet har i løpet av 2019 realisert om lag 150 millioner kroner i resultatforbedring.

Resultat før skatt viser et underskudd på - 27 millioner kroner i tredje tertial, mens det totalt for året utgjør et overskudd på 110 millioner. – Vi leverer samlet sett et bedre resultat i 2019 enn året før, men jeg er ikke tilfreds med siste tertial og vi må fortsatt har fullt fokus på lønnsomhet for selskapet, sier konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen.

Årsmelding for Nortura SA – 2019, og mer om resultatet finnes på medlem.nortura.no og www.nortura.no.

Styreleder i Nortura, Trine Hasvang Vaag
– Resultatet gjenspeiler behovet for å fortsatt kutte kostnader og bli mer konkurransedyktig, sier styreleder i Nortura, Trine Hasvang Vaag. Styret innstiller likevel overfor Årsmøtet på å utbetale medlemskapital til eierne. Dette utgjør til sammen 62,6 millioner kroner, og er kapital som ble avsatt i 2010 regnskapet.

 


 

Nyheter fra Gilde

Sist uke viste vi de spennende nyhetene fra Prior som kommer i dette lanseringsvinduet – Gilde har også flere spennende nyheter denne uken. En serie i «Kjøtt og grønt» og to nye middagspølser med nye smaker, i tillegg til burger av får.

Nyheter fra Gilde

Gilde Kjøtt og grønt
Gilde Kjøtt og grønt pølser med erteprotein, Gilde Kjøtt og grønt pølser med bønner purreløk, linser og løk, Gilde Kjøtt og grønt kjøttdeig med kidneybønner, paprika og kikerter.

Pølsene inneholder 30 % grønsaker og nesten 20 % mindre fett enn spesialpølser av kjøtt, kjøttdeigen inneholder 50 % grønsaker og nesten 50 % mindre fett enn vanlig kjøttdeig.

Vi vet at majoriteten av de som er opptatt av å spise mer grønsaker også spiser kjøtt. Derfor tror vi vår nye serie Gilde Kjøtt og grønt vil appellere til mange. Med vanlige middagsprodukter som pølser og kjøttdeig blir det veldig enkelt å få i seg mer grønsaker.

Gilde middagspølse
Gilde middagspølse gulost og cheddar og Gilde middagspølse chorizo. Gildes klassiske middagspølser med to nye smaker, pølsene kan både stekes og grilles.

Fåreburger og fryst fårikålkjøtt
Gilde fåreburger med mynte, hvitløk og rosmarin og dypfryst fårikålkjøtt lanseres i dagligvarehandelen i dette vinduet. Burgeren inneholder 98 % fårekjøtt. Det kommer flere spennende fårenyheter mot sommeren og høsten.

 


 

Nortura sine medlemsbutikker

Nortura har et tilbud til medlemmer med medlemsbutikker i Målselv, Harstad, Bjerka, Steinkjer, Malvik, Førde, Sogndal, Forus, Egersund, Sandeid, Voss, Bergen, Rudshøgda, Otta, Gol, Tønsberg, Sarpsborg, Oslo, Elverum og Hærland.

Medlemsbutikken på Nortura Malvik

Medlemsbutikker kan gi en fordel enkelte steder ved å få solgt unna varer med dårlig dato (utgått liggetid på internt lager), og en reduserer dermed mengden kassert vare ved ekspedisjonene. 

Vareutvalget i medlemsbutikkene varierer etter tilgjengelig sortiment. Her kan du også finne varer som er lite tilgjengelig i dagligvarehandelen, enten da grunnet «dårlig listing» eller det er varer for PROFF-markedet. I tillegg har de fleste medlemsbutikker et utvalg av profilklær som du ellers kan kjøpe gjennom nettbutikken til Bekken & Strøm.

Medlemsbutikkene er med få unntak lokalisert på våre anlegg.

Hvem kan handle i medlemsbutikken
Medlemsbutikkene er et tilbud for eiere m/familie, ansatte og vikarer i Nortura, ansatte i datterselskap, samarbeidspartnere. Tidligere eiere, ansatte på Nortura-eiers gård, inntransportsjåfører o.l.

Åpningstid og kontaktinformasjon til alle medlemsbutikkene finner du på medlem.nortura.no/medlemsbutikk.

 


 

Hvor finner du egenerklæringsskjema?

Egenerklæringsskjema om medisinbruk eller andre relevante helseopplysninger finner du lett tilgjengelig på medlemsweben.

Vi har nå lagt nytt skjema enda lettere tilgjengelig i egen «knapp» i toppen på medlem.nortura.no. Skriv ut skjemaet og ha det ferdig utfylt til dyrebilen kommer om det kreves for din leveranse.

Det har kommet tips fra flere som synes det var vanskelig å søke opp skjemaet, derfor denne endringen. Men ikke alt kan ligge i toppen på nettsiden, så bruk gjerne søkemotoren på siden om du ikke finner fram.

 


 

Bestill elektroniske øremerker for lam innen 1. mars

Nortura støtter kjøp av elektroniske merke til sau og lam, uansett leverandør, med kr 12 per dyr. Tillegget vil bli avregnet på slakteoppgjøret i forbindelse med slakting av dyr som blir levert med elektroniske øremerke. Bestill merker innen 1. mars og du oppnår 13 % rabatt.

Alle småfeslaktelinjene i Nortura er avhengig av elektronisk øremerking for at registreringen skal gå raskt og med minst mulig risiko for feil. Vi har derfor hatt krav om elektronisk øremerking siden 2010.
 
For å oppnå medlemsrabatt på øremerker, bestiller du innen 1. mars på www.osid.no eller returnerer bestillingsskjemaet i tilbudsbrevet du fikk fra OS ID® og Nortura i november i fjor. Bestilling på telefon gir ikke rabatt.

Hvis du ikke har mottatt tilbudet, ta kontakt med OS IDs kundesenter på tlf. 62 49 77 00.

Se mer om merketilbudet på medlem.nortura.no/smaafe/RFID.

 


 

Marked

Det er fortsatt lav slakting av storfe. Dekningsgraden i markedet er på 76 % og antas å være lav fremover. På reguleringslager er det tilgjengelig 4200 storfe (1100 tonn) og det er bestilt ca 350 storfe for uttak denne uken.  

Det slaktes ca 15 700 gris, med en dekningsgrad på 77 %. Det er tilgjengelig frossen gris på reguleringslager.

Dekningsgraden på lam denne uken er på 384 %, som gir et overskudd på 1900 lam til innfrysing. Det er nå 2750 tonn lam på lager, og Nortura ser på muligheten for eksport. Det slaktes rundt 350 sau, som er under behovet, derfor dekkes behovet etter hva som er tilgjengelig lokalt.

 


 

Pris

Det er ingen endringer i avregningspriser denne uken.