Nortura i Bondebladet uke 7/2020

 

Spennende produktnyheter fra Prior

Uke 8 er et nytt lanseringsvindu mot dagligvarehandelen – og fra Prior kommer det flere spennende nyheter.

Prior-produkter

Trendene i markedet – både globalt og nasjonalt – påvirker kategoriene våre. Noen av de største er Sunnhet, Lettvinthet, Opprinnelse og Bærekraft. Prior tar disse trendene på alvor og har sett på hvordan vi kan utvikle produkter som både treffer trendene der ute, samtidig som det smaker godt. Prior kommer med både nyheter og nylanseringer som skal være sunne og lettvinte, og med miljøbevisst emballasje.

Ny serie ferdigmat
Prior Kyllingpinner er årets nyhet fra Prior ferdigmat, kyllingpinnene er saftige og smakfulle, og retter seg mer mot middag enn nuggets gjør i dag. Det vil også komme relanseringer av en rekke produkter som er på markedet i dag. Både Prior Kjøttboller og Karbonader kommer med ny og bedre smak.

Produktene har Nøkkelhull og NYT Norge-merket. Hele serien kommer med et nytt og synlig design som vil skille seg ut i hyllene. Emballasjen vil bestå av 47 % bioplast.

Det er viktig for Prior å ha en sterk tilstedeværelse på ferdigmatkategorien med en bred produktportefølje. Dette er en kategori i vekst, og som knyttes tett opp til trender som lettvinthet og sunnhet. Hvitt kjøtt har kun en andel på 6,5 %, men hele 47 % av veksten kommer fra hvitt kjøtt.

I NorgesGruppen kommer vi også med hele grillede kyllinglår i samme serie.

Det vil bli en stor markedspakke i uke 8-12 mot denne produktserien, hvor det vil kommuniseres på TV, print, utendrøs, digitalt, SoMe (sosiale medier) og demo ute i butikk.

Kjøttbollene får du kjøpt i Coop, mens NorgesGruppen skal selge alle fire varianter.

Relansering av Prior Panert og Prior Ovnsbakt Kyllingpostei
Prior Sprøbakte Nuggets og Prior Sprøbakte Ostepanetter er relanseringer med ny og forbedret smak. Begge produktene er uten gluten, og er innenfor Nøkkelhull og Saltpartnerskapet. Begge produktene fås kjøpt i NorgesGruppen, i tillegg har Coop tatt inn igjen Prior Nuggets.

En ny og bedre utgave av den kjente kylling-posteien kommer. Både smak og konsistens er betydelig oppgradert, og ikke minst designet som har vært uendret i mange år. Prior Kyllingpostei har hele 50 % mindre fett enn standard posteier i markedet.

Utvidelse av spiseklart segmentet
Prior har i dag flere spiseklare produkter i NorgesGruppen sine profiler. Både salatkjøtt og stekte, skivede fileter med ulike smaker er populære og selger godt. Spiseklare kategorier er også en kategori som har hatt en veldig sterk vekst de siste to årene. Nå kommer et nytt produkt i samme serie, Prior Stekt lårfilet (uten skinn og bein) marinert med røkt paprika. Den passer godt til både pizza og i pasta, kan selvfølgelig også spises kald.

I forbindelse med den nye serien ferdigmat vil det også gjøres en oppgradering av designet på resten av de spiseklare og grillede produktene.

Løp og kjøp!
Eiere og ansatte er viktige forbrukere og ambassadører for Prior-produkter generelt og nye produkter spesielt. Derfor: Kjøp og smak de nye produktene. Tips andre om produktene. Og spør etter produktene hvis du ikke finner dem i butikken i uke 8.

 


 

Tilskudd til konvertering fra smågris- til slaktegrisproduksjon

Kraftig effektivitetsøkning i smågrisproduksjon de siste årene, kombinert med et ikke ubetydelig frafall av oppfôringsplasser, har ført til et vedvarende og eskalerende problem med ubalanse mellom utbud av smågris og tilgjengelige oppfôringsplasser i deler av landet. Med det som bakgrunn vedtok konsernstyret i Nortura i desember en ordning med tilskudd til konvertering fra smågris- eller kombinert produksjon til kombinert- eller slaktegrisproduksjon. Ordningen er dermed aktuell for produsenter som produserer og selger smågris i de regioner som har ubalanse. Behovet er størst i region Midt og region Vest.

Gris i bingen

Hvem kan ta del i ordningen?

  • Smågrisprodusenter som konverterer til slaktegris-/kombinertproduksjon
  • Kombinertprodusenter med smågrissalg som øker egen framfôring av slaktegris eller legger om til slaktegrisproduksjon.

Tilskudd
Det gis et tilskudd på kr 450 pr omsatt smågris pr år (med bakgrunn i gjennomsnitt for 2018 og 2019) som konverteres til slaktegris. Tilskuddet gis som en engangsutbetaling.

Omleggingen må medføre en konvertering av minimum 300 stk pr år.

En kombinertprodusent som i 2018 og 2019 i gjennomsnitt solgte 500 smågriser, vil ved å redusere salget/øke fremfôringen med 500 stk pr år, få et tilskudd på 500 stk * 450 kr = 225.000 kr.

Forutsetninger
Ved å inngå slik avtale forplikter produsenten seg blant annet til følgende:

  • Å levere gris til Nortura i en periode på 10 år fra tilskuddet er utbetalt.
  • Gjennomføre konverteringen så raskt som mulig, og senest slik at det gir full effekt i 2021.

Tidsramme og nærmere informasjon
De som ønsker å få nærmere informasjon om ordningen bes å kontakte tilførselsleder i sitt område. Interesse for å ta del i ordningen må gjøres innen 1. april 2020.

Det er opp til Nortura å vurdere behov/omfang i det enkelte område. Totalt er det satt en ramme oppad på 15.000 slaktegriser. 

 


 

Biffakademiet med Modul 3 Ungdyret

Modul 3 av Biffakademiet arrangeres på Malvik i mars og på Ringsaker i april, modulen har to hovedbolker. Den ene omhandler adferd med fokus på etologi, signal på adferd som dyra viser og praktisk handtering av storfe. I tillegg blir det en stor bolk om fôring.

De to foregående modulene har også dette med, men det er i denne modulen man får den grundige innføringen i temaet, som næringsbehov, fôranalyser, slakteplanlegging, fôrplanlegging og fôringsøkonomi for både dyr til slakt og til rekruttering.

Klassifisering av slakt og krav til kjøttkvalitet i markedet blir også drøftet i denne modulen med omvisning på Norturas anlegg i Malvik og Rudshøgda.

Samlingene:

  • 24. - 25. mars: BEST WESTERN Stav Hotell, Midtsandhøgda 3, 7563 Malvik
  • 1. - 2. april: SCANDIC RINGSAKER, Kårtorpvegen 1, 2320 Furnes

Første dag i samlingen vil bli på hotellet, med møtestart kl. 10,00. Andre dag vil bli på Norturas anlegg med møtestart kl. 08.30 og avslutning kl. 15.30.

Detaljert program og påmelding til samlingene på medlem.nortura.no/biffakademiet.    

 


 

Marked

Denne uken slaktes det ca 3500 storfe som gir en dekningsgrad på 79 %. Det er bestilt ca. 250 tinte storfe fra reguleringslageret.

Det slaktes 15 800 gris, tilsvarende en dekningsgrad på 87 %. Det er tilgjengelig gris på reguleringslager.

Dekningsprosenten for lam av innmeldt slakt i forhold til salg er 184 %. Det planlegges innfrysning av «kun» 150 lam, da man forsøker å skyve noe av slaktet til neste uke. Av sau slaktes det 380 stk.

Det er for høy eggproduksjon, som gjør det nødvendig med førtidsslakting av verpehøner. På tross av dette er produksjonen for høy helt fram mot påske, og reguleringslageret er kritisk høyt. Alle eggprodusenter med ordinær avliving fram til uke 11 oppfordres til å ta kontakt med sitt eggpakkeri for mulig førtidsslakting.

 


 

Pris

Fra og med 10. februar øker avregningsprisen på lam opp 0,80 kroner for alle klasser og grupper, dette som følge av økt engrospris.