Nortura i Bondebladet uke 39/2020

 

Dette er høstens nyheter fra Gilde og Prior

Kebabkrydrede lammestrimler, spagetti med kjøttboller og salamisnacks er noe av det som står på menyen.

Høstens nyheter

Vi går inn i en ny sesong og butikkhyllene fylles i disse dager opp med høstens nyheter. Her er hva du kan glede deg til fra Gilde og Prior.

Lam til både fest og hverdags
Nortura har de siste årene jobbet med å utvikle flere hverdags- og helårsprodukter av lam, og stadig flere begynner å bruke dette fantastiske kjøttet til mer enn bare fest og høytid.

Produktserien Gilde Hverdagslam blir denne høsten tilgjengelig i enda flere butikker enn tidligere og utvides med fem nye produkter; kebabkrydrede strimler, ternet benfritt grytekjøtt, lammelår i skiver, fryst hamburger og fryst grytekjøtt. Samtidig videreføres grillnyheten lammelår i skiver med kryddersmør som helårsprodukt i Gilde Hverdagslam-serien.

I tillegg til hverdagsproduktene, kommer selvfølgelig det ferske høstlammet fra Gilde tilbake i butikkene. Pakningsdesignet er nytt, men produktene er de samme. Det er bare å glede seg til alt fra fårikålkjøtt til lammecarré.

Mer langtidsholdbart
Nortura lanserer to nye langtidsholdbare produkter denne høsten – perfekt å ha liggende i skapet til man skulle trenge en rask middag. Nyheten Gilde Spaghetti med kjøttboller i fyldig tomatsaus er en enkel og god ferdigrett-middag for hele familien, mens Gilde Pizzafyll er perfekt til hjemmelaget pizza. Pizzafyllet består av tomatsaus med kjøtt, har en mild og rund smak og er klar til bruk. I tillegg relanseres vår langtidsholdbare brune lapskaus i kartong.  

Tidligere i år byttet Nortura ut alle hermetikkbokser av metall med kartong for langtidsholdbar mat. Det kutter CO2-utslippene fra emballasjen med inntil 80 prosent. Høstens nyheter kommer selvsagt i den nye klimasmarte kartongemballasjen.

Lettvint og god hverdagsmiddag
En annen middagsnyhet er Gilde Kjøttboller & texmex-saus. Dette er et nytt produkt i Gildes produktserie med middagsprodukter med ferdig saus. Kjøttbollene kommer i aluminiumskål og sausen, som er laget av tomat og urter, ligger i en egen pose. Tilbered middagen enkelt ved å helle sausen over kjøttbollene og sett aluminiumskålen rett i ovnen.

Salami som snacks
Nyheten Gilde Salamisnacks kommer i to ulike smaker; Gilde Salamisnacks italiensk smak, som har en mild og kontinental fylde, og Gilde Salamisnaks, som har en mer original, norsk salamismak. Produktene kommer i små porsjonspakninger som man enkelt kan ta med i nistepakken, når man er ute på tur eller når man bare er fysen på litt salami.

Familievennlig kyllingpålegg
Fra Prior kommer nå et nytt pålegg for hele familien. Prior Kyllingpålegg er laget av kyllinglår og er mildt på smak. Påleggskivene kommer i stor pakning på 150 gram og passer perfekt for familier med mange matpakker og munner å mette.

 


 

Endring i prisløypa for gris og storfe

For å oppnå et prisuttak for gris i avtaleåret 20/21 mest mulig i samsvar med målpris, gjøres følgende endring i prisløypa:

  • Fra mandag 28. september (uke 40): Engrospris opp 0,50 kr/kg. I den opprinnelige prisløypa var oppgangen på 0,40 kr/kg. De øvrige endringene gjennomføres som varslet.

For å oppnå et prisuttak for storfe i 2. halvår 2020 mest mulig i samsvar med Planlagt gjennomsnittlig engrospris, gjøres følgende endring i prisløypa:

  • Fra mandag 2. november (uke 45): Engrospris opp 0,50 kr/kg. Den varslede prisøkningen på 1,50 kr/kg fra 16. november (uke 47) gjennomføres som varslet.

 


 

Biffakademiet med modul 3

Som kjent måtte vi avlyse gjennomføringen av modul 3 i vår. Vi har nå vært i kontakt med hotellene og lagt opp et løp slik av vi kan gjennomføre dette i oktober. Alle som var påmeldt i vår har fått informasjon om dette.

De som eventuelt ikke kan delta har fått anledning til å melde seg av. Kurset på Østlandet er fulltegnet, og påmeldingen dit er stengt. Men det er rikelig med plasser i Trøndelag og vi vil gjerne ha med flere der.

Høstens samlinger:

  • Østlandet: 21. – 22. oktober på Scandic Ringsaker, Furnes
  • Trøndelag: 14. – 15. oktober på Best Western Stav Hotel, Malvik

Vi må være forberedt på at det vil være noen koronatiltak på slakterianlegg og hoteller som vi må overholde. Uansett vil de generelle reglene om å holde avstand, håndvask og ikke delta om en har symptomer gjelde. Mer om dette vil vi komme tilbake til rett i forkant av kurset. 

Program for samlingen og lenke for påmelding innen 1. oktober på medlem.nortura.no/biffakademiet

 


 

Fårikålens festdag torsdag 24. september

Fårikålens festdag er alltid siste torsdag i september, og i år passer det ekstra godt med testvinneren «i verdensklasse» Gilde fårikålkjøtt! 

Dagbladet ga nylig terningkast 6 til Gilde fårikålkjøtt, og juryen var klokkeklar: – Vinneren er i verdensklasse! Gilde fårikålkjøtt ble tildelt testens eneste 6er. 

Trenger du oppskrift til festen så finner du det på www.gilde.no/oppskrifter eller på www.matprat.no. Se også på www.farikal.no for tips om du skal ha vennelag.

Gilde fårikål

 


 

Godt eggsalg i sommer

Eggsalget til dagligvare tok seg godt opp utover sommeren og i juli solgte vi hele 400 tonn mer egg enn i samme periode i fjor. Salget via Proff-markedet økte også, men har nå gått noe tilbake. Industrimarkedet er omtrent på nivå med i fjor.

Forventningene til eggsalget i september er høyere enn normalt, bla fordi konfirmasjoner er flyttet til høsten, samtidig forventer vi at trenden vil fortsette utover høsten.

Selv om salget er godt er produksjonen av egg også høy, det er derfor avtalt førtidsslakting av verpehøns. Prognosen for 2020 viser et overskudd på 700 tonn egg etter uttak av totalt 680 tonn som følge av førtidsslakting. For 2021 viser prognosen et noe økende overskudd prognosert til om lag 1 700 tonn.

 


 

Marked

Det slaktes i overkant av 4 000 storfe og dekningsgraden er 96 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca.14 800 gris som gir en dekningsgrad på 72 prosent. Det er fremdeles noe frosne svineprodukter på reguleringslager, samt at det er importkvoter tilgjengelig for å kunne dekke opp markedets etterspørsel.

Det slaktes ca.64 600 lam og dette gir en dekning på 109 %. På sau er det stor etterspørsel og en slakting i underkant av 1 400, noe som kun gir en dekning på 43 %.

 


 

Pris

Avregningsprisen på lam reduseres med kr. 1,60 per kg fra mandag 21. september, samtidig reduseres sesongtillegget med kr. 0,50 per kg, det gir en samlet reduksjon på kr. 2,10 per kg som er ihht prisløypen.

Fra mandag 21. september settes smågrisprisen ned med kr 10,- til kr 830,- per stk for helsegris ved 25 kg. Dette er siste del med bakgrunn i julenedtrappingen på engrospris slaktegris uke 50/51.